Новини / Клімат     06 травня 2019 08:32

У Північній Кореї 10 млн людей охопила криза продовольства – наслідки найгіршого за 10 років урожаю

У Північній Кореї в результаті найгіршого за 10 років урожаю, причиною якого стали посухи, аномальна спека і повені, близько 10,1 млн людей страждають від гострої нестачі продовольства. Сім'ї змушені скорочувати кількість прийомів їжі або менше їсти.

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

Згідно з оцінкою стану справ у сфері продовольчої безпеки, проведеною у КНДР Організацією Об’єднаних Націй, у країні зафіксовано тривожно низьке споживання їжі, обмежена різноманітність раціону харчування, у людей недостатньо продуктів, щоб протриматися до наступного врожаю.

Наслідки кліматичних змін

Обсяг сукупного виробництва продовольчих культур у 2018–2019 році оцінюється в 4,9 млн т і є найнижчим з 2008–2009 року. Дефіцит продовольства країні – 1,36 млн т, з урахуванням імпортних можливостей країни.

Читайте: Антибіотики в сільському господарстві можуть призвести до 10 млн смертей щороку уже у 2050-му – ФАО

Велика частина населення покладається на урядову систему державного розподілу, але та змушена скоротити раціони харчування до найнижчого, які з коли-небудь існували. У разі відсутності зовнішньої допомоги ці раціони ще більше скоротяться у червні–жовтні – періоді, що є піком голодного сезону.

Багато сімей виживають на одноманітній дієті з рису і кімчі, споживаючи дуже мало білка.

Село в КНДР

Нові несприятливі прогнози

У країні стурбовані урожаєм пшениці, ячменю і картоплі цього року. Хоча на вказані культури припадає лише близько 10% від загального виробництва, вони відіграють важливу роль у задоволенні потреб домогосподарств у продовольстві під час майбутнього голодного сезону.

За оцінками ФАО, скорочення кількості дощів і відсутність сніжного покриву взимку призвели до скорочення врожаю приблизно на 20%.

Посуха в окрузі Унпа, КНДР. Фото: ФАО

Допомога ФАО

Щоб допомогти населенню Північної Кореї пережити складні часи, ФАО реалізує такі заходи:

  • Розширення масштабів продовольчої допомоги населенню.
  • Заходи зі зміцнення сільськогосподарського виробництва (імпорт добрив, водних насосів, теплиць і насіння овочів, модернізація обладнання).
  • Надання продовольчої допомоги приблизно 770,5 тис. жінкам і дітям у 9 провінціях (через дитячі садки, лікарні та дитячі установи їм роздають поживні крупи та печиво, збагачене мікроелементами, жирами і білками).
  • Підтримка більш ніж 500 тис. фермерських кооперативів, яким надаються життєво важливі виробничі ресурси для ведення сільгоспвиробництва.
  • Впровадження методів і технологій, які розширюють джерела засобів існування фермерів і підвищують їх стійкість до змін клімату:

– природоохоронного сільського господарства,

– стійкої інтенсифікації виробництва рису і стійких до впливу клімату методів ведення сільського господарства (агролісництво, агроекологія та інтеграція сільгоспкультур і тваринництва, для розширення джерел засобів існування фермерів та підвищення їх стійкості до зміни клімату).

Landlord раніше повідомляв про те, що в Південному Судані через посуху, військові конфлікти та неврожай у продовольчій небезпеці влітку 2019-го можуть опинитися 7 млн населення. Країні не вистачає зернових та першочергових продуктів харчування.

Клімат        14 серпня 2019 17:04

У найближчі 12 років вартість їжі зросте, а її кількість у світі скоротиться – новий звіт ООН

ООН представила новий звіт щодо кліматичних змін, згідно з яким 500 млн людей сьогодні живуть у місцях, які перетворюються на пустелі, а кількість родючого ґрунту в усьому світі скорочується у 10–100 разів швидше, ніж відновлюється. Виробляти продовольство людству стає дедалі важче.

Про це повідомляє НВ Бізнес.

Звіт ООН про наслідки кліматичних змін для сільгоспвиробництва складали понад 100 експертів з 52 країн. Згідно з їхніми даними, зміни клімату (аномальна спека, посухи, лісові пожежі, повені, танення льодовиків) уже негативно вплинули на виробництво продовольства. А з глобальним підвищенням температури в найближчі роки може виникнути справжня катастрофа.

Читайте: Німеччина планує заборонити пластикові пакети

Науковці звертають увагу, що через величезну кількість шкідливих викидів в атмосферу, зокрема вуглекислого газу, якість продуктів також знижується. ООН прогнозує, що внаслідок кліматичних змін кількість доступної їжі у світі скоротиться, а її вартість – зросте.

Про те, що через 12 років на планеті значно збільшаться ризики посухи, повеней, екстремальної спеки та бідності, ООН попереджала ще у своєму попередньому звіті наприкінці 2018 року.

Тепер експерти ООН наголошують на тому, що зміни клімату призведуть до масових міграцій населення на всій Землі.

«Життя людей залежатиме від величезного впливу міграції. Люди не залишатимуться і не вмиратимуть там, де вони живуть», – прокоментував один із авторів звіту ООН.

Landlord раніше повідомляв про те, що через катастрофічну посуху в Південному Судані 61% населення загрожує криза продовольства.

Поділися

Клімат        09 серпня 2019 09:46

Від глобальних кліматичних змін врятує рослинна їжа

Щоб обмежити глобальне потепління до рівня нижче 2°C, треба поліпшити землекористування і перейти на харчові продукти рослинного походження. Такий висновок зробила міжурядова група експертів зі зміни клімату.

Про звіт щодо змін клімату розповідає Еuronews.

Доповідь була підготовлена ​​107 МГЕЗК експертами з 52 країн. Експертна група зробила висновок, що потрібно більш раціональне використання земель для забезпечення безперебійного постачання продовольством у зв’язку з ростом екстремальних погодних умов.

Наприклад, необхідно ретельно контролювати використання біопалива, такого як деревні або сільськогосподарські відходи, щоб уникнути деградації земель.

Земля втрачає продуктивність

Як наголошується в доповіді, зміна клімату збільшує дефіцит води, ерозію ґрунту, втрату рослинності, збиток від лісових пожеж, танення вічної мерзлоти, деградацію прибережних районів і зниження врожайності тропічних культур.

«Сільське господарство, лісове господарство та інші види землекористування становлять 23% викидів парникових газів людиною», – сказав Джим Скеа, співголова однієї з трьох робочих груп МГЕЗК з цієї теми.

У новому звіті МГЕЗК йдеться, що коли земля деградує, вона стає менш продуктивною. Це впливає на здатність ґрунту поглинати вуглець, що, в свою чергу, посилює зміни клімату.

Потепління на 1,5°C загрожує нестачею води в посушливих регіонах, збитками від пожеж, деградацією вічної мерзлоти і нестабіліностю продовольчої системи. При потеплінні на 2 градуси ризик ще вищі, роблять висновки вчені.

У звіті говориться, що люди користуються понад 70% земної поверхні, вільної від льоду. І розширення сільського та лісового господарства призводить до збільшення викидів та втрати природних екосистем і дикої природи.

Читайте: На Алясці +32°С! Швейцарські кліматологи знайшли спосіб, як затримати глобальне потепління

Менше м’яса – більше рослинної їжі

Високий рівень вуглекислого газу навіть знизить «поживну якість сільськогосподарських культур», говориться в доповіді. А відтак, до 2050 року ціни на зернові можуть вирости на 7,6%.

Щоб знизити викиди вуглекислого газу та не страждати в майбутньому від нестачі продовольства, вчені радять їсти більше рослинної їжі.

«Деякі види дієти мають менший вуглецевий слід», а скорочення споживання м’яса забезпечить в цілому більше продуктів харчування», сказав Скеа на прес-конференції.

За його словами, МГЕК не може вимагати від людей змінити свій раціон, але політики мають вирішити, як використовувані дані звіту, бо 25-30% вироблених продуктів наразі втрачається.

Як повідомляв раніше Landlord, зміни клімату спонукають до вирощування ГМ-культур.

Поділися

Технології        30 липня 2019 15:33

General Electric збудує в Запорізькій області ВЕС на 98 МВт

Американська General Electric і люксембурзька LongWing Energy залучили кредит OIPC у сумі $150 млн на будівництво першої черги Запорізької ВЕС потужністю 98 МВт. Нову вітрову електростанцію запустять у дію у 2020 році.

Про це повідомляє InVenture.

Новий комплекс ВЕС планують розташувати у Приазовському та Мелітопольському районах Запорізької області – на території Дивненської, Добровської, Дунаєвської, Гірсовської, Надеждинської і Мордвинівської міських рад.

На Запорізькій ВЕС передбачається встановити 27 турбін від GE Renewable Energy висотою 110 м. Вони вироблятимуть до 330 МВт·год і забезпечуватимуть близько 170 тис. домогосподарств.

Читайте: 3 тонни горіха з 1 га без зайвих зусиль: Андрій Ярмак розповів про вражаюче відкриття горіхівників США ВІДЕО

Кредит на реалізацію проекту надає американська урядова фінансова установа «Корпорація закордонних приватних інвестицій» (OIPC).

Запорізька ВЕС стане найбільшим «вітряним» проектом з міжнародними інвестиціями, оскільки надалі її планують розширити до 500 МВт, що дозволить забезпечувати електроенергією 780 тис. домогосподарств.

За розрахунками 2017 року, загальна вартість проекту становить $560 млн. Впровадження виробництва електроенергії з відновних джерел сприяє скороченню викидів СО2, що є значним кроком до запобігання змінам клімату.

Landlord раніше повідомляв про те, що на Херсонщині запустили перші дві черги вітрової станції потужністю 14,4 МВт.

Поділися

Аналітика        21 липня 2019 14:18

Світу потрібні масштабні інвестиції в агро: ФАО малює похмуру картину сьогодення

Світ не наближається до досягнення більшості цілей сталого розвитку, пов’язаних із продовольством і сільським господарством. Про це йдеться в новій доповіді ФАО, в якій змальована похмура дійсність: попри чотирирічні міжнародні зусилля, глобальний голод лише посилюється.

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

Світ не зможе досягти більшості цілей у галузі сталого розвитку, пов’язаних із голодом, продовольчою безпекою та харчуванням. Про це йдеться в доповіді ФАО, опублікованій 18 липня 2019 р.

«Доповідь малює похмуру картину. Через 4 роки після затвердження Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року регрес стає нормою, коли йдеться про викорінення голоду та перетворення сільського господарства і раціонального використання природних ресурсів – будь то на суші чи в океанах», – відзначив головний статистик ФАО П’єтро Дженнарі.

У першій подібній доповіді ФАО наочно проаналізувала основні глобальні тенденції й дані щодо 234 країн і регіонів.

Читайте: Як розвивати мале фермерство та сільські території: стратегічна сесія на Агропорт Південь Херсон 2019

Головні висновки

  • Глобальний голод на підйомі: понад 820 млн людей у світі все ще голодують сьогодні.
  • Доходи дрібних виробників продовольства становлять приблизно половину доходів великих виробників.
  • Висока волатильність цін на продовольство в багатьох країнах, що розвиваються.
  • Більше половини (у середньому 60%) місцевих порід худоби в 70 країнах перебувають під загрозою зникнення.

Доповідь також попереджає про «відсутність прогресу в збереженні генетичних ресурсів тварин»: достатня кількість генетичного матеріалу, який дозволив би відновити породу в разі вимирання, у світі зберігається тільки для менш ніж 1% місцевих порід тварин.

  • Прогрес у збереженні генетичного матеріалу рослин.

Зусилля щодо забезпечення різноманітності сільськогосподарських культур, як і раніше, недостатні.

  • Надмірний вилов і нерівномірне застосування міжнародних інструментів для забезпечення сталого рибальства викликають стурбованість.

Сьогодні третина морських рибних запасів світу виснажена порівняно з 10% у 1974 р.

  • Водні ресурси під загрозою.

Дефіцит водних ресурсів зачіпає країни на всіх континентах. Однак більшість країн з високим рівнем нестачі води з 2000 року, зосереджені в Північній Африці, Західній Азії, Центральній та Південній Азії.

  • Велика частина лісових втрат у тропіках.

У період з 2000 до 2015 р. світ втратив площу лісів розміром з Мадагаскар, головним чином у результаті переведення лісів під сільськогосподарські угіддя. Велика частина цих втрат зареєстрована в тропіках Латинської Америки, Африки на південь від Сахари і Південно-Східної Азії.

У доповіді пропонується низка рекомендацій, спрямованих на зміну цих негативних тенденцій.

  • Збільшення інвестицій (сьогодні державні витрати в сільське господарство знижуються порівняно з його внеском у ВВП).
  • Сприяння зростанню продуктивності та зміцненню стійкості й адаптаційних можливостей дрібних виробників продовольства.
  • Поліпшення інформації про ціни, а також про пропозицію продовольства й попит на основні продукти харчування, що дозволить ринкам функціонувати ефективніше.
  • Підвищення ефективності використання води і зрошення в сільському господарстві та зниження втрат у муніципальних розподільчих мережах, процесах промислового й енергетичного охолодження.
  • Перетворення в управлінні рибним господарством. Відновлення виснажених запасів може збільшити щорічне виробництво рибної продукції на 16,5 млн т, а річний дохід від рибальства – на $32 млрд.

Landlord раніше повідомляв про те, що, за даними ООН, сьогодні кожна 9-та людина у світі голодує.

Поділися

Аналітика        16 липня 2019 17:16

Кожна 9-та людина у світі голодує: нова доповідь ООН

Світовий голод не знижується протягом останніх трьох років, а ожиріння продовжує набирати обертів. За даними ООН, кожна 9-та людина у світі голодує, кожна 7-ма дитина народжується з низькою масою тіла і кожен 8-й дорослий страждає на ожиріння.

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

15 липня 2019 р. ООН опублікувала новий випуск щорічної доповіді «Стан справ у сфері продовольчої безпеки і харчування в світі». Згідно з нею у 2018 р. 820 млн людей не мали доступу до достатньої кількості продовольства порівняно з 811 млн у попередньому році, тобто голод зростає протягом 3 років поспіль.

Одночасно з цим у всіх регіонах продовжує збільшуватися кількість людей з надлишковою масою тіла та ожирінням, особливо серед дітей шкільного віку та дорослих.

Читайте: Майбутнє за генною інженерією: Білл Гейтс обирає роботу в агро

За даними ООН, ймовірність зіткнутися з відсутністю продовольчої безпеки вища серед жінок, ніж серед чоловіків, на всіх континентах, причому найбільший розрив спостерігається в Латинській Америці. Голод посилюється в багатьох країнах, де спостерігається уповільнення економічного зростання, особливо в країнах із середнім рівнем доходу і в тих країнах, які значною мірою залежать від міжнародної торгівлі сировинними товарами.

Найбільш тривожною ситуація є в Африці, оскільки в регіоні відзначається найвищий рівень голоду у світі, і він продовжує повільно, але неухильно зростати. Найбільша кількість тих, хто голодує (понад 500 млн), проживають в Азії, в основному в країнах Південної Азії.

У Південній Азії і країнах Африки на південь від Сахари кожна третя дитина відстає в зрості.

В Азії та Африці також проживає майже 3/4 усіх дітей у світі з надлишковою масою тіла, що значною мірою обумовлено нездоровим харчуванням.

Згідно з оцінками доповіді, більше 2 млрд людей, в основному в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, не мають постійного доступу до безпечної та поживної їжі в достатній кількості. Однак нерегулярний доступ до продовольства також є проблемою для країн з високим рівнем доходу, включаючи 8 % населення Північної Америки і Європи.

Основні факти та цифри

  • Кількість людей, що голодують, у світі у 2018 році становила 821,6 млн (або кожен дев’ятий): в Азії – 513,9 млн, в Африці – 256,1 млн, в Латинській Америці і Карибському басейні – 42,5 млн.
  • Кількість людей, що відчувають помірний або гострий дефіцит продовольства, – 2 млрд (26,4%).
  • Діти з низькою масою тіла при народженні –20,5 млн (кожен сьомий).
  • Діти у віці до 5 років, які страждають на затримку у зростанні (низький зріст для віку), – 148,9 млн (21,9%).
  • Діти у віці до 5 років, які страждають від виснаження (низька маса тіла), – 49,5 млн (7,3%).
  • Діти у віці до 5 років з надлишковою масою тіла – 40 млн (5,9%).
  • Діти шкільного віку та підлітки з надлишковою масою тіла – 338 млн.
  • Дорослі, які страждають на ожиріння, – 672 млн (13% або кожен восьмий).

«Наші дії в боротьбі з цими тривожними тенденціями повинні бути більш рішучими, не тільки з точки зору масштабів, а й з точки зору міжсекторального співробітництва», – закликали у своїй спільній передмові до доповіді керівники ФАО, Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (МФСР), Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та ВООЗ.

Усе це вимагає глибоких перетворень продовольчих систем для забезпечення стабільно виробленого, насиченого живильними мікроелементами продовольства для зростаючого населення світу – наголошує ООН.

Landlord раніше повідомляв про те, як саме аналітики вимірюють показники голоду у світі. 

Поділися
Показати ще