Фахівці Держпродспоживслужби в Кіровоградській області лабораторно підтвердили діагноз африканської чуми свиней.
Як повідомили у пресслужбі Держпродспоживслужби області, у держлабораторії дослідили відібраний біологічний матеріал заражених свиней з приватного підприємства приватного підприємства “Гарант” в селі Верблюжка Кропивницького району. Так, за результатами дослідження було встановлено діагноз африканська чума свиней (АЧС), передає gre4ka.info.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней фахівці умертвили свиней та спалили трупи тварин. Місце спалення продезинфікували і знезаразили приміщення. Також встановили карантинний пост з цілодобовим чергуванням. На 40 діб обмежено доступ автотранспорту та людей на час карантину з АЧС.
Зараз фахівці оглядають свинопоголів’я в зонах захисту та нагляду з навколишніх населених пунктів та господарств.
Довідка. Африканська чума свиней — це одна з найнебезпечніших хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати все, навіть потенційно інфіковане, свинопоголів’я. Водночас вірус АЧС не передається людині та є безпечним для її здоров’я. Зараження свиней у господарствах може відбуватися шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, а також через диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал.
Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство Держпродспоживслужба в Кіровоградській області закликає власників тварин уважно спостерігати за станом їхнього здоров’я та дотримуватися правил біобезпеки:
- перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщенні де утримуються свині. Гумове взуття – лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник або персонал;
- якщо ходите до лісу, у жодному разі не заходьте в цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться серед диких кабанів;перед входом у свинарник покладіть (в розрізану пластикову каністру) килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом (наприклад, добре підійде «Білизна», універсальний чистячий засіб тощо). Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
- не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
- не випускайте свиней з хліва – їх не можна вигулювати;
- не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
- не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
- щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, – обов’язково повідомте ветеринарного лікаря;
- пам’ятайте, що інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу. Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.
У разі підозри захворювання тварин на АЧС терміново звертайтеся до державних установ ветеринарної медицини та повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за телефоном: (0522) 32 13 61.
Нагадаємо, на Чернігівщині зафіксовано випадок африканської чуми свиней в дикій фауні, повідомляє пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області.
Міністерство сільського господарства Китаю закликало фермерів вжити заходів для зменшення надмірного виробництва свинини та тиску на ціни, які, за словами чиновника, впали нижче собівартості розведення через слабке споживання.
Асоціація “Свинарі України” впровадила проєкт із відновлення перерваних війною ланцюгів постачання на вітчизняному ринку свинини. Така підтримка для українських виробників та переробників здійснюється за підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).
Асоціація “Свинарі України” назвала двадцятку ключових операторів ринку, що забезпечували близько 60% промислової пропозиції свинини та отримувала щонайменше 66% чисельності основних свиноматок в промисловому секторі станом на початок року.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!