У Херсоні відкрили продовольчий банк

Слідом за Львовом у Херсоні також відкрили продовольчий банк “Тарілка”, де почали формувати пакунки для людей, котрі цього потребують. Громадські активісти закликають до співпраці власників магазинів та виробників харчової продукції.
Про це повідомила активістка громадської організації “Тарілка – Херсон” Анастасія Онищенко, передає “Укрінформ“.
“Адміністрація Центрального ринку надала нам приміщення, де ми формуємо продуктові набори. Наразі ми збираємо лише десять продуктових наборів на тиждень. На жаль, поки що так працювати, як працюють у львівській “Тарілці”, у нас не виходить. Ми звернулися до 40 магазинів, підприємств – виробників харчової продукції, відповіді поки що не отримали”, – зауважила Онищенко.
Водночас за її словами, наразі вже відбуваються перемовини з компанією, яка виробляє молочну продукцію.
Нині продуктові набори формуються коштом волонтерів. У пакунки входять лише продукти довгострокового зберігання – макаронні вироби, олія тощо. Що стосується мінімізації органічних відходів, тут наразі у Херсоні зрушень немає, адже саме для цього потрібна добра воля власників магазинів та підприємств, що передаватимуть продукти на межі терміну придатності, зазначила громадська активістка, яка навчалася організації роботи продовольчого банку у львів’ян.
Окрім цього, для потреб тих людей, котрі цього потребують, власники компаній можуть передавати товари, де, наприклад, пошкоджена упаковка, зім’ята банка, але самі продукти гарної якості.
Долучитися до проєкту можна через сторінку громадської організації у соцмережі, додала Онищенко.
Потреба у такому проєкті у Херсоні є, адже вже сформований список нужденних, у якому близько 800 осіб.
Нагадаємо, мета проєкту “Тарілка” – повноцінне функціонування першого продовольчого банку їжі в Україні, що збиратиме у магазинах та кафе продукти, термін придатності яких завершується, таким чином зменшивши рівень органічних відходів та забезпечивши щоденне харчування для малозабезпечених верств населення.
У ГО “Тарілка” зазначають, що сучасному світі 1/3 всіх продуктів викидається на смітник. Україна – серед лідерів у Європі за кількістю сміттєзвалищ, які наполовину складаються з органічних продуктів. За підрахунками, українці щороку викидають приблизно 7 тонн придатних до споживання продуктів вартістю понад 5,5 мільярдів гривень.
Раніше повідомлялось, що світові ціни на продовольство за рік зросли майже на 30% – ФАО.
Окрім цього, Landlord повідомляв, що названо головні фактори, які вплинуть на врожай 2022 року.