Новини    27 грудня 2017 20:12

У Британії почали продавати українські яблука


На полицях однієї з провідних роздрібних мереж Великобританії ASDA з’явилися українські яблука, повідомляє Національний промисловий портал.

«Переговори з ASDA почалися ще 2 роки тому, весь цей час ми вивчали особливості ринку Великобританії на постачання баштанних, дині, гарбуза. Не всі поставки були вдалими, саме на помилках ми і вчилися, іншого шляху, на жаль, не існує», — розповів консультант з експорту ТОВ «Вінігретта» Максим Кулик.

На підготовку першої експортної партії пішло 2 місяці, адже загальний перелік вимог розтягнувся на 12 сторінок договору.

За словами Максима Кулика, крім сертифікату Global Gap, потрібно було виконати всі вимоги, прописані в специфікації продукту: калібр плодів 65 + з відхилення не більше 5 мм, забарвлення не менше ніж 50 %, допуск по браку й дефектів не більше 5 %.
Досить жорсткі вимоги були й до тари. Яблука завантажувалося в нові дерев’яні або пластикові контейнери, до яких обов’язково додавалися сертифікати підтвердження безпеки.

Тест на наявність пестицидів у незалежній лабораторії Великобританії був головним викликом. Українські яблука виявилися повністю безпечними, а за якістю навіть кращими, ніж польські.

Щодо України, яблука в грудні подорожчали майже вдвічі, порывняно з початком минулого сезону. Про це повідомляє AgroTimes.

Більшість виробників яблук зазначає, що на початок грудня торгівля яблуком дещо пожвавилася, хоча оптові ціни на яблука різних сортів калібру 65+ і лишаються в діапазоні 9-12 грн/кг.

На ринку поступово вичерпуються запаси яблук гіршої якості з необладнаних сховищ, і це сприятиме стабілізації та зростанню цін. Розпродувати яблука з холодильників більшість виробників не поспішає ‒ у другій половині сезону очікується суттєве зростання цін. Із огляду на малий врожай це цілком виправдано.

Основним міжнародним каналом збуту яблук для України лишається реекспорт до Росії. Протягом вересня цього року понад 1,3 тис. тонн технічних яблук було експортовано для переробки до Австрії.

Рослинництво        4 години тому

Як досягти врожайності 30 ц/га за умов посухи: кейс господарства Маяк

У продовження спецпроєкта «Рентабельність соняшника» редакція Landlord разом із менеджером технічної підтримки олійних культур компанії «Сингента» Геннадієм Малиною завітали до господарства «Маяк», розташованого в Олександрівському районі Донецької області, та з перших вуст дізналися про особливості культивації соняшника до фази цвітіння.

Погодні умови в Олександрівському районі далеко не найоптимальніші: брак вологи, стійкість високих температур та холодні зими. Усе це в сукупності створює для тамтешніх аграріїв додаткові проблеми, ігнорування яких може призвести до втрати врожаїв. Цьогоріч також не обійшлося без природних катаклізмів. І якщо на більшості території України проходили короткочасні зливи, то в Донецькому регіоні була посуха.

Так, за словами директора господарства Дмитра Міхна, з 20­х чисел травня до перших чисел липня був доволі жорсткий період посухи. Півтора місяця без опадів та з температурою понад 30 °C — соняшник за таких умов виглядав не дуже задовільно. Із середини липня ситуація змінилася — випали опади, температура знизилася, тож стан соняшника нормалізувався. Висота рослини досягла норми, а до цього під час посухи була 1–1,2 м.

Читайте: Головне — не відхилятися від технології: як вирощують соняшник у господарстві «Маяк»

Утім, посуха все-таки залишила свій слід на формуванні рослини. Головний агроном господарства Сергій Лошаков розповів, що під час посухи соняшник почав скидати нижні листки, що погано для рослини і формування врожаю.

«Я думаю, цей фактор вплине на врожайність, та наразі стан соняшника значно покращився, рослини перебувають у фазі цвітіння, відбувається запилення. Хоча різке зниження температури нас починає насторожувати, адже вночі до 8 °C. Бджола вже перестає літати за таких температур, і для фізіології рослини це не дуже добре», — прокоментував Сергій Лошаков.

Фітосанітарний стан, то, як відмічають у господарстві, цілком задовільний. Бур’яни майже відсутні, вистачило застосування ґрунтового гербіциду Примекстра® TZ Голд (4,5 л на 1 га).

Крім того, загальним станом соняшника в господарстві наразі задоволені, всі необхідні технологічні операції проведені.

«Єдине, зараз інтенсивний літ метеликів бавовникової совки. Тож це, можливо, стане проблемою, якщо вчасно не обробити. Тому на цей випадок у нас на складі є Ампліго® 150 ZC, ФК — інсектицид має вирішити цю проблему», — зауважив Дмитро Міхно.

Також у господарстві відзначають, що у випадку виявлення подібних проблем потрібно діяти оперативно протягом одного­двох днів, тож усі необхідні засоби закуповуються завчасно. Перед збиранням врожаю планують проведення десикації препаратами Реглон® Форте та Реглон® Супер.

Щодо перспектив врожайності, то в «Маяку» її очікують на рівні 30 ц/га.

«Поки все складається благополучно, тож ми сподіваємося вийти на наш середній рівень врожайності — 30 ц/га. Для нашої зони це доволі гідний результат», — завершив пан Міхно.

Нагадаємо, що спецпроєкт «Рентабельність соняшника» покликаний наочно продемонструвати процес вирощування соняшника в Україні та оцінити його рентабельність у різних виробничих умовах.

Поділися

Кейси        22 години тому

40 сортів хурми: екзотичний сад фермера з Тернопільщини

Іван Мерлавський із Чорткова на Тернопільщині вирощує близько 40 сортів хурми. Перші саджанці цієї культури привіз із США 10 років тому. З них і почалася історія саду, де, крім хурми, сьогодні ростуть персики, абрикоси, ківі, лимони та нектарини. У планах фермера – посадити манго, авокадо, оливи.

Про це повідомляє ресурс tenews.org.ua.

Для Тернопільської області хурма – рослина нетипова, її батьківщиною вважають Китай, звідти вона поширилася в Східній Азії, далі – в Японії. Практично всі саджанці хурми Іван Мерлавський закупив у США. За словами фермера, вони морозостійкі – витримують до мінус 26 °С. Вага плодів досягає 200–250 г.

Читайте: Головне — не відхилятися від технології: як вирощують соняшник у господарстві Маяк

Латинська назва хурми, Diospyros, має грецьке походження й означає «їжа богів». Іван Мерлавський вважає, що з хурмою дуже мало клопоту: це рослина, яка не потребує особливого догляду.

Садівник розповів про особливості вирощування хурми:

  • Саджає дерева парами – чоловічої і жіночої статі. В основному плоди ростуть на жіночому дереві, проте є й гібридні сорти.
  • Для посадки хурми обирає сонячне місце, де немає протягів – за таких умов дерево буде швидко рости і розвиватися.
  • Після посадки хурму потрібно постійно поливати.
  • Підживлювати хурму слід дуже обережно, інакше дерево різко піде в ріст і не визріє деревина. Недаремно хурма добре росте на бідних ґрунтах.
  • Ґрунт і листя дерева радить посипати деревним попелом – найкраща профілактика від шкідників.
  • Низ горщиків завжди вистеляє шкаралупами волоських горіхів. Вони найкраще виконують функцію дренажу.
  • Висаджує хурму в торф або спеціальний ґрунт для цитрусових (чорнозем – не підходить).
  • Хурма зимує в підвалі в контейнерах. У сад її висаджує у травні. Саджанці, які вже плодоносять, зимують надворі, їхні стовбури фермер обмотує для утеплення.
  • Перекопує ґрунт навколо дерева: хурма любить спушену землю.

Урожай свого саду господар продає на місцевому ринку.

Із екзотичних фруктів пан Мерлавський також вирощує зізіфус, а в найближчій перспективі планує посадити манго, авокадо та оливи.

Landlord раніше повідомляв про те, як херсонський фермер Олександр Галич експериментує з нішевими культурами: в його саду ростуть хурма, мигдаль та 7 сортів кизилу.

Поділися

Рослинництво        24 серпня 2019 10:29

Сівба, підживлення, обробіток: Анатолій Кибка поділився досвідом вирощування соняшника

«АПК Докучаєвські чорноземи» володіє земельним банком 13 000 га в Полтавській області, з них 2700 га відведено під соняшник. У господарстві напрацьована технологія вирощування цієї культури, й нинішній рік не виняток: від схеми не відхилялися.

Редакція Landlord у партнерстві з компанією «Сингента» продовжують спецпроєкт «Рентабельність соняшника». Його мета — наочно продемонструвати процес вирощування соняшника в Україні та оцінити його рентабельність.

Про особливості сівби соняшника та застосування технологій обробітку рослин розповів журналістам Landlord директор «АПК Докучаєвські чорноземи» Анатолій Кибка.

Особливості сівби

  • Цього року на підприємстві сіяли соняшник у 15­х числах квітня. Погодні умови сприяли проведенню посівних робіт у Полтавській області.
  • Глибина посіву насіння становила 4–5 см, густота — 4–5 насінин на погонний метр, ширина міжрядь — 70 см.
  • При сівбі вносили нітроамофоску NPK 16:16:16 із розрахунку 150 кг/га.

Читайте: Технології, препарати та результат: яку квітку отримали учасники проекту Рентабельність соняшника

Технології

  • При класичній технології вирощування соняшника ґрунтові гербіциди добре стримали бур’яни, і лише на незначній площі довелося провести міжрядний обробіток.
  • Насіння соняшника в господарстві було протруєне препаратом Круїзер® 350 FS, тому шкідники, зокрема піщаний мідляк, не викликали хвилювань.
  • У досходовий період під класичний соняшник вносили гербіцид Гезагард з нормою витрати 2,5 л на 1 га.
  • При застосуванні виробничих систем Clearfield® та Clearfield® Plus використовували оригінальні гербіциди імідазолінової групи. Ефективністю гербіцидів у господарстві задоволені.
  • У процесі вегетації рослин проводили позакореневе підживлення бором.

 «Ми працювали з різними ґрунтовими гербіцидами, знаємо, які краще працюють у посуху, які гірше. Якщо ми маємо таку технологію, що дає нам великий врожай, навіщо щось змінювати? Але, звичайно, дивимося та тестуємо нові технології, гібриди», — прокоментував Анатолій Кибка.

Нагадаємо, що у спецпроєкті «Рентабельність соняшника», який Landlord реалізує в партнерстві з компанією «Сингента», ви можете наочно ознайомитися з процесом вирощування соняшника в Україні та оцінити його рентабельність.

Поділися

Політика        24 серпня 2019 09:02

Вітаємо з Днем Незалежності України!

Шановні аграрії! Вітаємо вас з Днем Незалежності України! Бажаємо жити і працювати у вільній, заможній, незалежній державі. Миру, добра і добробуту вашим родинам!   

Низький уклін за вашу невтомну працю, яка примножує досягнення України!

З глибокою повагою
редакція Landlord

Поділися

Трейдинг        23 серпня 2019 14:42

Україна потіснила США в експорті кукурудзи до Китаю

Україна стала найбільшим постачальником кукурудзи до КНР. Очікується, що у 2018–2019 маркетинговому році поставки української кукурудзи до Китаю досягнуть 4 млн т і становитимуть понад 80% від загального обсягу китайського імпорту.

Про це повідомляє Голос Америки.

Кількома роками раніше США забезпечували майже 100% китайського імпорту кукурудзи, поставляючи до КНР близько 5 млн т. В умовах торгової війни між Вашингтоном та Пекіном експорт зернової із США до Китаю різко знизився, зокрема у 2017–2018 МР США поставили лише 0,3 млн т, або менше 10% китайського імпорту.

Читайте: Зміна клімату дозволяє Україні забезпечити себе рисом – Шеремета

«Торгова війна з Китаєм перешкоджає доступу на ринки для США, – написала на своїй сторінці у Твіттер конгресвумен від штату Іллінойс Робін Келлі. – Велика частина кукурудзи надходила до Китаю з Іллінойса, до того, як провальна торговельна війна Трампа вбила наш доступ до ринків».

Американське видання Successful Farming відзначає, що ще до торгової війни Китай почав переходити на інших постачальників кукурудзи, переважно на Україну, і цьогоріч Україна стала найбільшим постачальником кукурудзи до КНР.

«Гарний очікуваний урожай в Україні не компенсує різке падіння виробництва в США в 2019–2020 роках, але в довгостроковій перспективі, загроза того, що Україна стане ключовим експортером кукурудзи, продовжує зростати», – відзначає Successful Farming.

Однак видання зауважує, що темпи зростання виробництва кукурудзи в Україні можуть сповільнитися. Нині середня врожайність кукурудзи в Україні становить 7–7,8 млн т/га (на 60% вища, ніж десятиліття тому), досягнувши рівня ЄС. Щоб помітно підвищити врожайність, українські фермери мають вдатися до використання біотехнологічних / генетично модифікованих культур, що наразі в Україні заборонено.

Landlord раніше повідомляв про те, що прогноз урожаю кукурудзи в Україні підвищено до ​​нового рекорду – 36,5 млн т

Поділися
Показати ще