Виробництво свинини в ЄС зросте на 2% у 2024 році, але впаде у 2025-му

Виробництво свинини в Європейському Союзі (ЄС) тимчасово відновиться у 2024 році, з прогнозованим зростанням на 2% після рекордно низького рівня виробництва поросят у 2023 році.
Зниження цін на корми та зростання попиту на поросят спонукали заводчиків розширити поголів’я свиноматок. Це, своєю чергою, призведе до відновлення приплоду свиней у 2024 році. Однак експерти попереджають, що в 2025 році виробництво знову може знизитися до рекордно низького рівня.
Прогнозується, що забій свиней у 2023 році збільшиться на 0,9%, але наступного року впаде на 1,7%. Хоча торгівля живими свинями в ЄС відіграє незначну роль, зростання забійної ваги свиней цього року підкріпить виробництво.
Збільшений обсяг свинини буде вироблений переважно в Іспанії й призначений для експорту в ЄС, ринки третіх країн та споживання всередині блоку. Споживання свинини в Центральній та Південній Європі дещо зростає, але загалом внутрішнє споживання та експорт не зможуть поглинути зростаючу пропозицію. Це може призвести до зниження цін, що підвищить конкурентоспроможність європейської свинини на світовому ринку.
Нагадаємо, торговельні мережі переписали вартість найпопулярнішого в країні м’яса, попри зменшення закупівельної ціни. В національних торгових мережах ціна на деякі охолоджені напівфабрикати у травні зросла майже на 6%.