Українська м’ясна галузь демонструє значне скорочення імпорту свинини та водночас зростання експорту, що може дозволити країні вперше вийти на статус нетто-експортера.
За даними митної статистики, обсяг імпорту охолодженого та замороженого м’яса свиней (УКТ ЗЕД 0203) з січня по жовтень 2024 року становив лише 2,1 тис. тонн, що в 5,5 раза менше, ніж за аналогічний період минулого року. Імпорт свинини зараз займає менше ніж 1% ринку, а загальний обсяг поставок у 2024 році може побити рекордно низькі показники 2018 року, коли імпорт становив 5,2 тис. тонн.
Одночасно експорт свинини в 2024 році досягнув 2,5 тис. тонн, забезпечивши 6 млн доларів валютного виторгу, що на 780 тис. доларів більше витрат на імпорт. Основні ринки збуту української свинини включають ОАЕ, на які припадає 75% експорту, а також Бахрейн, Малайзію, Ліберію, Гонконг та Анголу.
Попри обмежену географію зовнішніх поставок, представники м’ясної галузі активно працюють над розширенням ринків збуту. Асоціація «Свинарі України» зазначає, що наразі проводяться переговори для узгодження ветеринарних сертифікатів з Південною Кореєю, Сінгапуром, В’єтнамом та іншими країнами.
Нагадаємо, аналітики прогнозують значне зниження на ринку соняшникової олії цього сезону через вплив посухи на посіви соняшнику.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!