Новини / Тваринництво / Технології     16 лютого 2024 15:15

У Японії вивели ГМО-поросят, органи яких придатні для трансплантації людині


Японська компанія PorMedTec заявила, що вперше вивела трьох генномодифікованих поросят, органи яких будуть придатні для трансплантації людині.

Вони матимуть менший ризик імунного відторгнення, а це відкриває шлях для майбутніх міжвидових трансплантацій, пише The Japan Times.

Команда, у складі якої є члени американської біотехнологічної компанії eGenesis, вивела свиней, використовуючи клітини, що у вересні надала їм американська компанія. Вони перенесли їхні ядра в яйцеклітини, створивши генетично модифіковані ембріони. Потім їх імплантували в матку сурогатної матері-свині, щоб отримати клонованих поросят.

У лютому троє клонованих свиней з’явились на світ шляхом кесаревого розтину. Вони мають 10 різних модифікованих генів, які запобігатимуть відторгненню органа, якщо у майбутньому їх пересадять людині.

“На реалізацію ксенотрансплантації довго чекали в Японії, але вона залишалася на стадії фундаментальних досліджень, оскільки свині, які могли б витримати клінічне випробування, були лише на стадії розробки”, – йдеться в заяві PorMedTec.

Коли свині підростуть, їх передадуть науковим установам Японії, щоб дослідити, чи можна трансплантувати їхні органи іншим тваринам, наприклад, мавпам.

Науковці сподіваються, що пересадка клітин і органів від тварини до людини (ксенотрансплантація) допоможе вирішити проблему нестачі донорів органів у світі.

Нагадаємо, спільнота харчових інновацій EIT Food, створена Європейським інститутом інновацій і технологій EIT (органом ЄС) розблокувала кошти в розмірі 1,8 млн євро аби профінансувати три підприємства, які займаються розробкою альтернативного протеїну в Німеччині, Ізраїлі та Великої Британії.

Веганський продукт посів перше місце в категорії “М’ясний продукт року для сніданку” в межах щорічної нагороди Mindful Awards, яка відзначає найкращі компанії, послуги та продукти у споживчому сегменті.

Світовий гігант агробізнесу Cargill, спільно з іспанською компанією Cubiq Foods, працює над новою технологією виробництва жирів. Нова технологія підійде для альтернативних м’ясних та молочних продуктів рослинного походження, де жири та олії допомагають забезпечити структуру, смак, текстуру та поживний профіль.

Новини за темою:  Держава компенсує утримання кіз та овець: як отримати дотацію у 2025 році

Американські інженери описали спосіб вирощування у лабораторії штучного сала для покращення смакових і фізичних властивостей вирощеного м’яса. Досліди з тваринними жировими клітинами показують, що їх можна вирощувати тонкими шарами, після чого об’єднувати у тривимірну масу, що нагадує справжню жирову тканину тварин.

Американська харчова технологічна компанія Motif FoodWorks випустила свій перший продукт, орієнтований на споживача, — гамбургери на рослинній основі Motif BeefWorks.

Валерія Пепеля

 

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також