COVID-19 викликає безпрецедентну невизначеність в глобальних ланцюжках поставок продовольства, створює «вузькі місця» на ринках праці, в виробничих галузях, сільськогосподарському виробництві, переробці продуктів харчування, транспорті та логістиці, а також змінює обсяг і структуру попиту на продукти харчування та послуги громадського харчування.
У короткостроковій перспективі економічні та соціальні наслідки пандемії порушують в цілому позитивний розвиток світового сільськогосподарського виробництва і споживання продовольства.
З такими висновками сьогодні виступили Генеральний секретар ОЕСР (Організація економічної співпраці і розвитку) Анхель Гурріа і Генеральний директор FAO (Продовольча і сільськогосподарська організації ООН) Ку Донг, представляючи спільний звіт «Перспективи розвитку сільського господарства на 2020-2029 роки».
Читайте: Як ліквідація держмонополії на спирт вплине на свинарство
У документі вказується, що протягом наступних десяти років зростання пропозиції на глобальному ринку продовольства буде випереджати зростання попиту. В результаті чого реальні ціни на більшість товарів залишаться на нинішньому рівні або навіть нижче.
У той же час, нестабільність основних чинників, що формують баланс попиту і пропозиції, можуть призвести ще і до сильних коливань вартості сільгосппродукції.
Основною рушійною силою зростання глобального попиту буде приріст населення планети. Також очікується, що близько 85% приросту глобального врожаю протягом наступного десятиліття буде забезпечено за рахунок підвищення врожайності.
Крім COVID-19, до основних проблем світового ринку продовольства експерти відносять вторгнення сарани в Східну Африку й Азію, триваюче поширення африканської чуми свиней, більш часті екстремальні кліматичні явища і торгову напруженість між основними торговими державами.
Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що USDA знизив прогноз глобального виробництва пшениці.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!