Попри сезонне збільшення пропозиції моркви на українському ринку, фермерам вдається відвантажувати ці коренеплоди вже втричі дорожче, ніж у другій половині жовтня минулого року. При цьому відпускні ціни в даному сегменті знову почали зростати.
Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
Сьогодні українські виробники готові відвантажувати моркву не дешевше за 15-18 грн/кг ($0,41-0,49/кг), що в середньому на 18% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Проте галузеві експерти наголошують, що тенденція зростання цін відзначається виключно у сегменті моркви високої якості, яку закуповують для закладення у сховища.
Як кажуть фермери, нині моркву активно закуповують як оптові компанії для зберігання, так і населення, яке робить запаси на зиму. Стабільним залишається і збут у роздрібних мережах.
Станом на середину жовтня ціни на моркву в Україні вже втричі вищі, ніж за аналогічний період минулого року. Водночас учасники ринку не виключають, що тенденція зростання цін у цьому сегменті може бути тимчасовою. На їхню думку, подальше подорожчання може мотивувати фермерів розпочати розпродаж моркви зі сховищ, що призведе до збільшення постачання і, як наслідок, до зниження відпускних цін.
Нагадаємо, найпопулярнішим товаром в овочевому сегменті, попри скорочення продажів, залишається картопля. Впритул до нього наблизився продаж цибулі, пропозиція якої збільшилася на 40%. Також набагато частіше учасники пропонували моркву та буряки.
Ціни на овочі, фрукти і ягоди наразі більше залежать від зміни логістичних маршрутів і вартості пального. Проте, по Україні не спостерігатиметься дефіциту овочевих культур через тимчасову окупацію південних регіонів.
З початку повномасштабної війни в Україні деякі кооперативи перепрофілювалися: з вирощування ягід перейшли на овочі. Саме так вони хочуть допомогти країні вистояти та забезпечити населення продовольством.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!