В Україні дорожчає курятина. З січня ціни додали 30%, і до початку нового року виростуть ще на 10-15%, вважають експерти.
М’ясо дорожчає через підвищення зарплат, нові тарифи на газ та світло, зростання цін на корми.
«Ще на початку року ціни були нижчі, ніж у Східній Європі. З літа ми наблизились до Польщі, Угорщини, Литви», – пише на своїй сторінці в Facebook Олексій Дорошенко, голова Асоціації торговельних мереж.
Нині кілограм філе коштує практично як свинина – 103,1 грн. В Естонії та Польщі можна купити на 6-8 грн дешевше. В 108,3 грн обійдеться кілограм курячого філе в Румунії, 115,1 грн – в Польщі.
Грудка в Україні відносно недорога – 74,8 грн. У Литві кілограм її коштує 80 грн, у Польщі – 158,7 грн.
Зате в Польщі найдешевші курячі крильця – 48,2 грн/кг. В Угорщині цей вид м’яса коштує 52,7 грн. Україна третя в списку з ціною 63 грн, а в Естонії за кілограм доведеться викласти 85,7 грн.
Курятина в тушці теж найдешевша в Польщі – 41,4 грн, в Україні коштує на 22 грн більше.
Натомість вартість вітчизняних м’ясних продуктів та ковбаси найнижчі серед 52 країн світу. Як підрахувала європейська компанія Caterwings, продукти із м’яса птиці та яловичини в Україні знаходяться на мінімальному рівні серед основних країн-виробників та споживачів, продукти зі свинини, баранини та риби – на середньому рівні.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!