Новини / Овочівництво     04 лютого 2019 08:08

Три причини стрімкого здорожчання тепличних овочів

Одна з головних причин здорожчання продуктів – дефіцит овочів на ринку. Запаси в українських комбінатах вичерпалися, а попит не спадав, тому овочі почали імпортували з Туреччини. Однак, там через несприятливі погодні умови тепличні овочі, зокрема томати, дорогі. Відповідно, через ці три фактори на українському ринку зросли ціни.

Про це повідомляє Oboz.TV.

Наразі огірки на ринку коштують по 45-50 грн/кг, а помідори – 50-60грн/кг.

Експерти стверджують: подорожчали продукти, які не підлягають довготерміновому зберіганню. Тобто не можна створити відповідних запасів.

«Дуже багато продуктів вони швидко псуються. Не можна закупити такої продукції наперед і видавати на ринок, коли закінчаться попередні запаси. Схема приблизно така: виготовили, експортували/імпортували, реалізували, знову вирощуємо. Коли в цій схемі обривається хоча б один етап, відразу з’являється дефіцит. А він прискорює ріст цін», – пояснює економіст Євген Олейніков.

ЧитайтеОвочівництво-2019: експерти називають найризикованішу культуру

Крім того, на вартість тепличних овочів впливають ціни на енергоносії. Адже в структурі їхньої вартості газ та електроенергія займають 50%.

Та на думку Олейнікова, проблемним лишається не тільки питання закупки з-за кордону тепличних овочів, але й те, що це вплине на ціни протягом усього сезону. Євген Олейніков прогнозує, що вони ростимуть і надалі, адже якщо покупці готові платити високу ціну, її надалі ніхто не знижуватиме.

Як раніше повідомляв Landlord, за останні 4 роки продукти, що користуються найбільшим попитом серед українців, здорожчали від 58% до 542%. Рекордно зросла в ціні цибуля. За нею трішки меншими темпами – морква, буряк та капуста. Решта продуктів подорожчали в середньому вдвічі.

Отримуйте щоранку на пошту свіжі новини та найцікавіше чтиво!



Вас зацікавить