Газоподібний рослинний гормон етилен є регулятором терміну зберігання фруктів, однією з основних властивостей фруктів. Збільшення терміну придатності фруктів зменшує втрати їжі, що, як очікується, сприятиме продовольчій безпеці.
Японські дослідники створили генетично модифіковану диню, плоди якої повільніше дозрівають після збору і, отже, зберігаються довше. Водночас, зауважили дослідники, плоди у генномодифікованої дині були меншими, ніж стандартні, інформує Frontiers in Genome Editing.
Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter
У всьому світі 14% загального виробництва продуктів харчування втрачається до роздрібних продажів, а ще 17% витрачається на рівні роздрібної торгівлі та споживачів, що призводить до приголомшливих втрат у 400 мільярдів доларів.
Співробітники Університету Цукуби під керівництвом Хіроші Едзури взяли за основу преміальний сорт сітчастої дині Harukei-3. Її геном містить п’ять гомологів гена ферменту оксидази 1-аміноциклопропанкарбонової кислоти (ACO), який каталізує останню стадію біосинтезу етилену – газоподібного гормону дозрівання плодів. Один з цих гомологів – CmACO1 – експресується переважно у зібраних фруктах.
За допомогою системи CRISPR/Cas9 дослідники внесли до нього точкові мутації, що знижують активність; ніяких сторонніх генів у геном рослини не вбудовували. Генна модифікація зберігалася у дині щонайменше протягом двох поколінь.
На 14-й день після збирання врожаю звичайні дині Harukei-3 розм’якшувалися і проминалися при розрізанні навпіл. Вони мали вологу і кашеподібну текстуру, але без характерного запаху бродіння, що відповідає ранній стадії ферментації.
На такому ж терміні пружність модифікованих плодів була в 3-10 разів вищою, ніж у звичайних; ніяких дефектів, пов’язаних із перезріванням, у них не спостерігалося. Вироблення етилену в таких динях на момент збору було вдесятеро менше і не зростало після двох тижнів зберігання (у звичайних воно збільшувалося більш ніж удвічі). Їхні плоди виявилися дещо меншими за стандартні, а на форму, колір і смак генетична модифікація не впливала.
Нагадаємо, горох є важливою культурою для фермерів через його універсальність та надійні урожаї у різних середовищах та типах ґрунтів. Горох також є цінною культурою сівозміни завдяки своїй здатності покращувати ґрунт, у якому він росте, без використання промислових добрив.
Американські вчені із Мічиганського університету навчилися прогнозувати врожай за аналізом РНК паростків кукурудзи. Нова технологія показує точніші результати, ніж традиційний генетичний аналіз рослин.
Раніше Landlord повідомляв, що німецькі вчені створили фіолетові томати з пігментом буряка.
Своєю чергою китайські вчені синтезували крохмаль з вуглекислого газу.
Учені з Австралії та Ізраїлю планують до 2025 року виростити рослини на Місяці.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!