Новини / Технології     19 квітня 2019 12:27

Тепличний салат: гідропоніка економить посівні площі в 14 разів

Італійська компанія вирощує салат у гідропонних теплицях з плаваючими опорними панелями. Колосальна економія площі й води, а також вищий вміст мінеральних солей у продукції і збільшений термін її зберігання – ключові переваги інноваційної технології порівняно з традиційними.

Про це повідомляє HortiDaily.

Італійська компанія, що реалізує салат під ТМ Ninfa, веде виробництво цієї продукції в автоматизованих гідропонних системах площею 13 га. Виробничий майданчик такого розміру, з цими технологіями, не часто зустрічається в Європі. До того ж, ці 13 га є лише частиною ферми, загальна площа якої становить 100 га.

Читайте: Кейс: Бізнесмен з Білорусі постачає мед у найбільшу торгову екомережу США. Річна виручка – $1,5 млн

Виробництво салату в господарстві триває від середини квітня до грудня, а в зимові місяці його призупиняють. Культивування відбувається з плаваючими панелями, сертифікованими для контакту з харчовими продуктами. Коріння росте у воді. Живлення рослин здійснюють класичною тріадою елементів N, K, P, а також мікроелементами.

Економія площі

«При застосуванні традиційних методів потрібно було б 180 га землі, щоб виробити те, що ми можемо зробити на 13 га гідропонної системи. При цьому використана вода не витрачається, а повертається на поля інших 87 га нашої компанії», – розповідає  власник компанії Джанлука Россі.

Економія води

За словами Россі, при тій же кількості виробленої продукції зменшення споживання води становить 70–80% порівняно з традиційним методом.

Мінеральні солі

На відміну від традиційних методів, у гідропонних системах мінеральні солі доступні тільки для рослин, які їх поглинають відповідно до своїх потреб. При цьому виключаються вилуговування, відходи і дисперсія мінералів у навколишнє середовище або у водоносні горизонти.

Панельні тести, проведені на салаті Ninfa, засвідчили в ньому вищий вміст мінеральних солей, порівняно з культурами, вирощеними традиційним шляхом, а також показали значно збільшений термін зберігання.

Landlord раніше повідомляв про вирощування салату за допомогою LED-технологій: 7000 кв. м гідропонних теплиць.

Читайте також