Новини / Тваринництво     02 березня 2020 15:42

Сири в черемші, кропиві та з пліснявою: кейс господаря з Івано-Франківщини

Фермерство "Еко-Карпати" займається сироварінням. За день готують 20 кг сиру. У господарстві – 30 «м’ясних» овець та 340 кіз.

У місті Долина, що на Франківщині, у фермерському господарстві «Еко-Карпати» виготовляють різноманітні козині та коров’ячі сири. Власник фермерства Ігор Небилович раніше займався виготовленням металопластикових вікон та торгівлею будматеріалами.
Створити ферму вирішив після подорожі з донькою до Франції, там побували на сирній виставці, де найбільше сподобалися сири з різкими запахами. Тож, першим їхнім сиром був саме “різкий”. Однак поціновувачів такого товару було небагато, тож почали виготовляти більш нейтральну продукцію.

Читайте: Страуси та сир з буйволиного молока: кейс карпатської еко-ферми

За словами фермера, нині їхнє господарство виготовляє пару видів твердих сирів, три види коров’ячих, м’які сири (халумі, фета, будз, рікота (вурда)) та сири з пліснявою.

«Сири з пліснявою найцікавіше робити, вони найсмачніші, найдорожчі й ексклюзивні, з ними найважче”, — ділиться Ігор Небилович.

З козячого молока на фермі роблять сири-роли за французькою рецептурою. Сім’я фермера полюбляє м’які сири, що дозрівають в холодильнику. Господарство також реалізує сири, які готуються в черемші та кропиві. Господар пояснює, що це коров’ячий сир, до якого додається альпійська закваска, а коли сир підсихає, обклеюють його листям кропиви або черемші. Цей продукт виглядає цікаво та ексклюзивно, говорить власник сироварні.

За день фермерство виготовляє 20 кг сиру. 80% продається на львівському ринку, 20% – на франківському. У господарстві – 30 «м’ясних» овечок та 340 кіз. Фермер нарікає на нестачу кваліфікованих зоотехніків, які б правильно доглядали за тваринами, стежили б за їхнім харчуванням. Ринок сироваріння з козячого молока розвиватиметься ще 10 років, адже є багато потенційних покупців, вважає Ігор Небилович:

«Поки вони спробують, звикнуть до смаку, пройде трохи часу… Тому ми навіть у найближчий час не плануємо виходити на експорт… Бачу хорошу тенденцію: з кожним роком культура споживання козячого сиру покращується, і ринок динамічно розвивається».

Як повідомляв LANDLORD, на сироварні міста Перечин, що на Закарпатті, виготовляють крафтовий різнокольоровий сир.

За матеріалами Вікна. Фото: Вікна.

Читайте також