Новини / Аналітика     21 липня 2019 14:18

Світу потрібні масштабні інвестиції в агро: ФАО малює похмуру картину сьогодення

Світ не наближається до досягнення більшості цілей сталого розвитку, пов’язаних із продовольством і сільським господарством. Про це йдеться в новій доповіді ФАО, в якій змальована похмура дійсність: попри чотирирічні міжнародні зусилля, глобальний голод лише посилюється.

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

Світ не зможе досягти більшості цілей у галузі сталого розвитку, пов’язаних із голодом, продовольчою безпекою та харчуванням. Про це йдеться в доповіді ФАО, опублікованій 18 липня 2019 р.

«Доповідь малює похмуру картину. Через 4 роки після затвердження Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року регрес стає нормою, коли йдеться про викорінення голоду та перетворення сільського господарства і раціонального використання природних ресурсів – будь то на суші чи в океанах», – відзначив головний статистик ФАО П’єтро Дженнарі.

У першій подібній доповіді ФАО наочно проаналізувала основні глобальні тенденції й дані щодо 234 країн і регіонів.

Читайте: Як розвивати мале фермерство та сільські території: стратегічна сесія на Агропорт Південь Херсон 2019

Головні висновки

  • Глобальний голод на підйомі: понад 820 млн людей у світі все ще голодують сьогодні.
  • Доходи дрібних виробників продовольства становлять приблизно половину доходів великих виробників.
  • Висока волатильність цін на продовольство в багатьох країнах, що розвиваються.
  • Більше половини (у середньому 60%) місцевих порід худоби в 70 країнах перебувають під загрозою зникнення.

Доповідь також попереджає про «відсутність прогресу в збереженні генетичних ресурсів тварин»: достатня кількість генетичного матеріалу, який дозволив би відновити породу в разі вимирання, у світі зберігається тільки для менш ніж 1% місцевих порід тварин.

  • Прогрес у збереженні генетичного матеріалу рослин.

Зусилля щодо забезпечення різноманітності сільськогосподарських культур, як і раніше, недостатні.

  • Надмірний вилов і нерівномірне застосування міжнародних інструментів для забезпечення сталого рибальства викликають стурбованість.

Сьогодні третина морських рибних запасів світу виснажена порівняно з 10% у 1974 р.

  • Водні ресурси під загрозою.

Дефіцит водних ресурсів зачіпає країни на всіх континентах. Однак більшість країн з високим рівнем нестачі води з 2000 року, зосереджені в Північній Африці, Західній Азії, Центральній та Південній Азії.

  • Велика частина лісових втрат у тропіках.

У період з 2000 до 2015 р. світ втратив площу лісів розміром з Мадагаскар, головним чином у результаті переведення лісів під сільськогосподарські угіддя. Велика частина цих втрат зареєстрована в тропіках Латинської Америки, Африки на південь від Сахари і Південно-Східної Азії.

У доповіді пропонується низка рекомендацій, спрямованих на зміну цих негативних тенденцій.

  • Збільшення інвестицій (сьогодні державні витрати в сільське господарство знижуються порівняно з його внеском у ВВП).
  • Сприяння зростанню продуктивності та зміцненню стійкості й адаптаційних можливостей дрібних виробників продовольства.
  • Поліпшення інформації про ціни, а також про пропозицію продовольства й попит на основні продукти харчування, що дозволить ринкам функціонувати ефективніше.
  • Підвищення ефективності використання води і зрошення в сільському господарстві та зниження втрат у муніципальних розподільчих мережах, процесах промислового й енергетичного охолодження.
  • Перетворення в управлінні рибним господарством. Відновлення виснажених запасів може збільшити щорічне виробництво рибної продукції на 16,5 млн т, а річний дохід від рибальства – на $32 млрд.

Landlord раніше повідомляв про те, що, за даними ООН, сьогодні кожна 9-та людина у світі голодує.

Фінанси        31 липня 2019 12:08

Дорадництво допоможе розвитку малого фермерства в Україні: за справу береться ФАО

ФАО реалізує в Україні проект з надання підтримки для переходу до більш ефективної системи надання сільськогосподарських дорадчих послуг. На сьогодні дорадництво позиціонують як ефективний інструмент розвитку фермерства та сільських територій.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

30 липня відбулося засідання робочої групи в рамках проекту технічної допомоги ФАО у сфері дорадництва. Представники ФАО ознайомили присутніх з технічним завданням робочої групи, яка розроблятиме ефективну модель дорадництва в Україні, а також представили критерії визначення кращих дорадчих практик.

Читайте: Затверджено єдині норми природних втрат зерна при зберіганні

Нову модель розвитку дорадництва потрібно створювати з урахуванням набутого власного досвіду України та досвіду інших країн. На цьому наголосив заступник міністра аграрної політики та продовольства Віктор Шеремета, відзначивши вагому роль дорадництва для успішного розвитку «малого підприємництва на селі».

За результатами обговорення учасники зустрічі спільно з асоціаціями та ГО подадуть до Мінагрополітики пропозиції щодо реформування дорадництва.

Цьогоріч за програмою фінансової підтримки фермерських господарств у бюджеті передбачено 5 млн грн на часткову компенсацію витрат сільськогосподарським дорадчим службам, пов’язаних із наданням різних дорадчих послуг.

Landlord раніше повідомляв про те, що у 2019 році українським фермерам нараховано 81,4 млн грн компенсацій.

Поділися

Аналітика        28 липня 2019 13:25

Авокадо і горіхова паста замість м’яса: сучасний підхід у харчуванні дітей – ФАО

Сьогодні у світі близько 380 млн дітей мають надлишкову масу тіла. ФАО класифікує цю проблему як не менш важливу, ніж голод, – питання здорового харчування і якості продуктів постають усе гостріше. Які саме продукти мають входити до раціону дитини і як діти можуть змінити власні звички в їжі?

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

За даними, наведеними в доповіді ФАО, у світі 40 млн дітей віком до 5 років та 338 млн дітей шкільного віку мають надлишкову масу тіла. Подолати проблему ожиріння та надлишкової маси тіла можна тільки шляхом впровадження здорового харчування.

Читайте: Pepsi, Danone і Nestle планують продавати воду в перероблюваних пластикових пляшках із тирси

ФАО визначає основні продовольчі групи, які входять у здорову дієту:

  1. Фрукти й овочі дають нам вітаміни, мінеральні речовини, клітковину і натуральний цукор. Потрібно щодня їсти якомога більше сезонних фруктів і овочів.
  2. Зернові продукти – це все, що зроблено з пшениці, рису, вівса, кукурудзи, ячменю та інших злаків. Їх називають основними продуктами харчування, оскільки їх вживають щодня. Вони містять вуглеводи, які є основним джерелом енергії.
  3. Коренеплоди та плантани – картопля, ямс, солодка картопля, маніок і таро. Вони теж є джерелом вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин. Плантани (схожі на банани, але не такі солодкі) – ще один важливий основний продукт харчування в багатьох країнах.
  4. Зернобобові й горіхи – найважливіше джерело білка. У них багато клітковини, мало жирів і є інші основні мінеральні речовини та вітаміни.
  5. Молочні продукти – з молока коров’ячого, козячого, овечого, буйволиного, верблюдів, яків, коней і навіть лосів. У них багато кальцію, білка і жиру.
  6. Молоко, риба і яйця містять залізо та білки, які дозволяють організму набиратися сил, а ранам на тілі – швидше гоїтися.
  7. Жири та олії допомагають організму залишатися здоровим, але тільки якщо це правильні жири. Слід вживати олію, горіхову пасту й авокадо замість жирів у м’ясі, вершковому маслі, вершках або пальмовій олії та уникати смаженої їжі й продуктів, у яких багато жирів.

Здоровий спосіб життя – це не тільки те, що ти їси: потрібно також пити багато води і частіше займатися фізичними вправами.

Ось кілька корисних порад для дітей, як почати змінювати власні звички в їжі:

  • Йди правилом: третина тарілки – овочі. Нехай твоя тарілка під час їжі буде на одну третину заповнена овочами, або ж спробуй раз на тиждень їсти тільки вегетаріанське. Не забувай їсти свіжі фрукти та овочі, особливо вирощені по сусідству й органічним способом.
  • Допомагай на кухні – дивись і вчись у батьків правильно готувати їжу, запропонуй допомогти на кухні, якщо бачиш, що вони втомилися. В інтернеті можна знайти масу простих і швидких рецептів для приготування поживних страв.
  • Ходи на місцеві ринки і попроси батьків купувати місцеві та сезонні фрукти й овочі, а замість консервованих продуктів обирати свіжі.
  • Вияви активність у школі. Якщо у вас у школі є їдальня або торгові автомати, з’ясуй, які продукти в них пропонують і чи достатньо там фруктів і овочів. А якщо немає, поговори з учителями про зміну вибору продуктів.
  • Будь прискіпливим покупцем – уважно прочитай перелік інгредієнтів на етикетці й перевір, чи не містить їжа занадто багато солі, цукру або жиру. Звертати увагу треба на харчову цінність продуктів, а не на їх зовнішній вигляд або класну упаковку. І стеж за такими словами, як «нульовий», «низький вміст», «легкий». Ними часто користуються, щоб переконати, що продукт нібито корисніший за інші, але це не завжди так! Не давай упаковці обдурити себе!

Landlord раніше повідомляв про 6 способів навчити дітей цінувати їжу й поважати фермерів, які її виробляють.

Поділися

Політика        24 липня 2019 11:34

Відкриття Всесвітнього центру сталого міського харчування – ФАО

В Іспанії за підтримки ФАО створено Всесвітній центр сталого міського харчування (CEMAS), який надаватиме підтримку, консультування та координуватиме дії міст у всьому світі щодо управління та обміну знаннями про стійкі місцеві продовольчі системи.

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

Людство шукає шлях до сталого виробництва продуктів харчування. CEMAS – це ініціатива міста Валенсії, реалізована за технічної підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Новий центр проводитиме заходи щодо поширення інформації та підвищення обізнаності громадськості з питань, пов’язаних із продовольством, харчуванням, боротьбою з голодом, зміною клімату та продовольчими системами.

Читайте: Одне з найбільш забруднених пластиком місць у світі: фото Філіппін, що шокує

Генеральний директор ФАО Граціану де Сілва підкреслив, що влада у містах може і повинна просувати місцеві ринки, щоб найкорисніші свіжі продукти стали найбільш доступними для споживачів.

Landlord раніше повідомляв про те, що понад 670 млн людей у світі страждають на ожиріння, тому  ФАО піднімає питання якості продуктів харчування

Поділися

Аналітика        16 липня 2019 17:16

Кожна 9-та людина у світі голодує: нова доповідь ООН

Світовий голод не знижується протягом останніх трьох років, а ожиріння продовжує набирати обертів. За даними ООН, кожна 9-та людина у світі голодує, кожна 7-ма дитина народжується з низькою масою тіла і кожен 8-й дорослий страждає на ожиріння.

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

15 липня 2019 р. ООН опублікувала новий випуск щорічної доповіді «Стан справ у сфері продовольчої безпеки і харчування в світі». Згідно з нею у 2018 р. 820 млн людей не мали доступу до достатньої кількості продовольства порівняно з 811 млн у попередньому році, тобто голод зростає протягом 3 років поспіль.

Одночасно з цим у всіх регіонах продовжує збільшуватися кількість людей з надлишковою масою тіла та ожирінням, особливо серед дітей шкільного віку та дорослих.

Читайте: Майбутнє за генною інженерією: Білл Гейтс обирає роботу в агро

За даними ООН, ймовірність зіткнутися з відсутністю продовольчої безпеки вища серед жінок, ніж серед чоловіків, на всіх континентах, причому найбільший розрив спостерігається в Латинській Америці. Голод посилюється в багатьох країнах, де спостерігається уповільнення економічного зростання, особливо в країнах із середнім рівнем доходу і в тих країнах, які значною мірою залежать від міжнародної торгівлі сировинними товарами.

Найбільш тривожною ситуація є в Африці, оскільки в регіоні відзначається найвищий рівень голоду у світі, і він продовжує повільно, але неухильно зростати. Найбільша кількість тих, хто голодує (понад 500 млн), проживають в Азії, в основному в країнах Південної Азії.

У Південній Азії і країнах Африки на південь від Сахари кожна третя дитина відстає в зрості.

В Азії та Африці також проживає майже 3/4 усіх дітей у світі з надлишковою масою тіла, що значною мірою обумовлено нездоровим харчуванням.

Згідно з оцінками доповіді, більше 2 млрд людей, в основному в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, не мають постійного доступу до безпечної та поживної їжі в достатній кількості. Однак нерегулярний доступ до продовольства також є проблемою для країн з високим рівнем доходу, включаючи 8 % населення Північної Америки і Європи.

Основні факти та цифри

  • Кількість людей, що голодують, у світі у 2018 році становила 821,6 млн (або кожен дев’ятий): в Азії – 513,9 млн, в Африці – 256,1 млн, в Латинській Америці і Карибському басейні – 42,5 млн.
  • Кількість людей, що відчувають помірний або гострий дефіцит продовольства, – 2 млрд (26,4%).
  • Діти з низькою масою тіла при народженні –20,5 млн (кожен сьомий).
  • Діти у віці до 5 років, які страждають на затримку у зростанні (низький зріст для віку), – 148,9 млн (21,9%).
  • Діти у віці до 5 років, які страждають від виснаження (низька маса тіла), – 49,5 млн (7,3%).
  • Діти у віці до 5 років з надлишковою масою тіла – 40 млн (5,9%).
  • Діти шкільного віку та підлітки з надлишковою масою тіла – 338 млн.
  • Дорослі, які страждають на ожиріння, – 672 млн (13% або кожен восьмий).

«Наші дії в боротьбі з цими тривожними тенденціями повинні бути більш рішучими, не тільки з точки зору масштабів, а й з точки зору міжсекторального співробітництва», – закликали у своїй спільній передмові до доповіді керівники ФАО, Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (МФСР), Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та ВООЗ.

Усе це вимагає глибоких перетворень продовольчих систем для забезпечення стабільно виробленого, насиченого живильними мікроелементами продовольства для зростаючого населення світу – наголошує ООН.

Landlord раніше повідомляв про те, як саме аналітики вимірюють показники голоду у світі. 

Поділися

Рослинництво        10 липня 2019 11:57

Стійкість фермерів до змін клімату: ФАО розпочинає масштабний проект у Пакистані вартістю $47 млн

Вода стає все дефіцитнішим ресурсом для фермерів Пакистану, що ставить під загрозу загальну продовольчу безпеку в країні. Новий проект ФАО  допоможе змінити ситуацію з високою уразливістю місцевих сільгоспвиробників до змін клімату і принесе прямі вигоди близько 1,3 млн сільських жителів.

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

У басейні річки Інд у сільському господарстві задіяно близько 26% робочої сили Пакистану і виробляється більше 90% сільгосппродукції країни. Однак останніми роками від посухи і повеней постраждали мільйони людей. Такі екстремальні погодні явища можуть стати в Пакистані частішими і серйознішими в результаті зміни клімату.

Оскільки температура все підвищується, а характер опадів продовжує змінюватися, фермери все гостріше відчуватимуть нестачу води, що загрожує продовольчій безпеці і засобам до існування населення Пакистану.

Читайте: На Алясці +32°С! Швейцарські кліматологи знайшли спосіб, як затримати глобальне потепління

Проект ФАО спрямований на перетворення басейну річки Інд у Пакистані на більш стійкий до змін клімату. Вартість проекту становить понад $47 млн, із яких $35 млн виділив Фонд зеленого клімату (ФЗК), а $12,7 млн – уряди провінцій Пенджабу і Сінд.

Суть проекту полягає в об’єднанні даних, інформації та знань за допомогою використання технологій.

Цю інформацію поширюватимуть серед органів управління в галузі сільського господарства і, в кінцевому рахунку, серед фермерів. Отримані знання разом з поліпшеним доступом до кредитів дозволять фермерам освоїти перевірені передові методи, такі як стійке до клімату сільське господарство і управління водними ресурсами на фермах.

Фермери працюють на рисових полях у пакистанському басейні річки Інд (ФАО).

Великі міжнародні фінансові інститути, зокрема Світовий банк, уже виявили зацікавленість до інвестування в системи і потужності, підтримувані проектом, в інших районах і провінціях.

Landlord раніше повідомляв про те, що кожен третій у країнах Близького Сходу вважається бідним через нестачу води.

Поділися
Показати ще