Новини / Політика     20 липня 2019 09:08

Як розвивати мале фермерство та сільські території: стратегічна сесія на Агропорт Південь Херсон 2019

Щоб розвивати мале фермерство і сприяти його виходу на міжнародні ринки, потрібна тісна співпраця держави, приватного сектора та міжнародних організацій. Як цього досягти – обговорювали учасники стратегічної сесії, яка відбулася 18 липня в рамках Агропорт Південь Херсон 2019. 

Про це повідомляє прес-служба Агропорт Україна.

Стратегічна сесія була присвячена питанню впровадження Цілей сталого розвитку на регіональному рівні, тобто гармонізації національних і регіональних політик із цілями сталого розвитку, які декларує ООН.

Читайте: Морс зі 150 кг органічного кизилу: на Агропорті встановили національний рекорд

Шляхи досягнення Цілей сталого розвитку:

  • нарощування інвестицій в агросектор;
  • розширення програм підтримки малого та середнього агробізнесу,
  • встановлення міцних зв’язків між виробниками харчових продуктів та споживачем.

Розвиток сільських територій не можливий без досягнення Цілей сталого розвитку, в основі чого лежать економічний, екологічний та соціальний фактори. На цьому наголосив міжнародний консультант регіонального офісу для Європи та Центральної Азії ФАО Михайло Малков.

  • Екологічний фактор  – правильне управління природними ресурсами, починаючи від води і закінчуючи повітрям, ґрунтами, лісами.
  • Соціальний фактор – це благополуччя: люди в сільських місцевостях повинні жити добре, мати якісну транспортну інфраструктуру та медицину.
  • Економічний фактор – залучення інвестицій, з одного боку, та гідна заробітна плата для фермерів, з другого боку.

«Це великі можливості як для аграріїв, так і для інвесторів. Нам спільно потрібно працювати задля розвитку малого фермерства, для його зростання та виходу на іноземні ринки», – відзначила в.о. Міністра аграрної політики і продовольства Ольга Трофімцева.

Усі учасники стратегічної сесії говорили про важливість приватно-державного партнерства в розвитку сільських територій і про необхідність залучати інвестиції в розвиток фермерських господарств.

Голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв, який також висловлював готовність працювати заради залучення інвестицій в область, підписав Меморандум про співпрацю та партнерство між Херсонською обласною державною адміністрацією та громадською спілкою «Бізнес Інкубатор Груп. Україна».

Згідно з документом, сторони спільно діятимуть з метою активізації розвитку сільських територій Херсонської області, зростання економічного потенціалу, поліпшення якості життя і соціального захисту людей, які працюють в аграрному секторі, адаптації дрібних сільгоспвиробників та їх господарств до актуальних ринкових умов, а також задля створення робочих місць.

Landlord раніше повідомляв про те, що Уряд затвердив стратегію розвитку експорту, якою розширюються експортні можливості для малих та середніх агропідприємств.

 

Садівництво        31 липня 2019 11:04

Щоб отримати волоський горіх преміальної якості, потрібен завод за $2 млн – Андрій Ярмак

Каліфорнійські фермери отримують за 1 кг волоського горіха $1,5. Це продукція ідеальної якості, доведена до товарного вигляду на заводі вартістю $2 млн. Їхній бізнес при цьому прибутковий.

Про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.

Як відзначає Андрій Ярмак, багато українських фермерів вирощують волоський горіх, розраховуючи отримати $4–5 за 1 кг плодів у шкаралупі. Проте сподіватися на це немає жодних підстав, оскільки така ціна можлива «при експорті горіха преміальної якості на вимогливі ринки збуту у великих обсягах».

Експерт поділився інформацією, яку отримав під час відвідування плантацій волоського горіха в Каліфорнії і знайомства з досвідом горіхівників США.

Читайте: 3 тонни горіха з 1 га без зайвих зусиль: Андрій Ярмак розповів про вражаюче відкриття горіхівників США

Щоб отримати горіх преміальної якості, його потрібно довести до товарного вигляду. Будівництво заводу, який зможе це робити, обійдеться в $1,5–2 млн. Такі інвестиції будуть раціональними лише для виробників, які мають площу саду понад 200 га.

Також треба враховувати необхідність вкладати кошти у зберігання та маркетинг продукції.

«Каліфорнійський фермер отримує за свій Чандлер ідеальної якості, вже доведений до товарного вигляду (після заводу за $2 млн) $1,5 США за кг. Так, вони прибуткові при цьому», – наголошує Андрій Ярмак.

Landlord раніше повідомляв про те, що на Вінниччині заклали тисячу гектарів волоського горіха.

Поділися

Технології        21 липня 2019 12:18

Ринок органіки готується до змін: дискусія на Агропорт Південь Херсон 2019

2 серпня вступає в дію закон України про органічне виробництво. Але до його впровадження слід розробити ще 12 нормативно-правових актів, тож аграрії зараз активно обговорюють проблеми ринку органічної продукції. Зокрема дискусія на цю тему відбулася на Агропорт Південь Херсон 2019.

Про це повідомляє прес-служба Агропорт Україна.

18 липня на Агропорт Південь Херсон 2019 відбулася дискусійна панель, присвячена органічному виробництву, під назвою «Органіка: 15 днів до Закону».

Основними темами для дискусії стали:

  • Регулювання ринку органічної продукції та стандарти органічного виробництва – нові правила гри
  • Контроль органічного виробництва в Україні – від органу сертифікації до споживача
  • Фальсифікація органічної продукції – прийшов час поставити все на свої місця
  • Бізнес і законодавче регулювання – взаємна вигода чи додатковий виклик?

На початку дискусії Дмитро Титаренко, Organic Export Promoter та керівник проекту Агропорт Україна, визначив ключові питання, які постають перед виробниками у зв’язку з введенням у дію Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»:

«Ми стикаємося з тим, що багато хто торгує так званою «Еко» продукцією, не знаючи при цьому, що це. Дуже цікаво, що ж чекає на них та на споживачі у розрізі нового Закону. Хто буде поза Законом, якими будуть правила гри на ринку, які зміни відбудуться?»

Як зазначила в.о. міністра аграрної політики і продовольства Ольга Трофімцева, для тих, хто працює у сфері сільськогосподарського органічного виробництва, зміни, що несе новий Закон, дуже важливі.

«Цей Закон, який ми називаємо «органічний», був ухвалений минулого року і вже з 2 серпня вступає в дію, але для його повної імплементації необхідно розробити ще 12 нормативно-правових актів. Що ж в цьому Законі є критично важливого для виробників. Перше – це момент, який стосується прав, обов’язків, повноважень та відповідальності державних органів – суб’єктів ринку органічної продукції. Йдеться про введення дворівневого контролю на ринку органіки, який здійснюватиме Держпродспоживслужба», – розповіла Ольга Трофімцева.

Також в.о. міністра нагадала, що новим Законом чітко регламентуються вимоги до виробництва, обігу, маркування і реалізації органічної продукції, та, крім того, пропонується механізм сертифікації органічного виробництва, створюються відкриті реєстри операторів ринку, органів сертифікації та органічного насіння.

«За порушення Закону передбачена адміністративна відповідальність», – додала Ольга Трофімцева.

У свою чергу голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа зауважив, що подальша доля сучасних «Еко» лавок – це питання контролю, який почнеться фактично тоді, коли будуть затверджені уніфіковані форми актів про перевірку на відповідність продукції вимогам Закону.

«Такі акти вже розробляються і після їхньої уніфікації, а також після створення реєстру операторів ринку органічної продукції буде можливо планувати контроль. Тобто, інструмент для наведення порядку на цьому ринку вже фактично є», – сказав Володимир Лапа.

З ним погодився і віце-президент ГС «Органічна Україна», генеральний директор ТОВ «НВП 5 елемент» Володимир Білий, який наголосив, що після введення Закону в дію необхідно перевірити усіх, хто працює на цьому ринку, адже сьогодні стільки видів сертифікатів, що може реалізовуватися будь-яка продукція під виглядом «Еко».

Наприкінці дискусії учасники торкнулись питання експорту вітчизняної органічної продукції. Дмитро Титаренко презентував присутнім найактуальнішу аналітику з цього питання та новий інструмент для експортерів органіки – телеграм-бот BuyBioBot.

Як повідомляв Landlord, 2 серпня 2019 р. в Україні вступає в силу закон про органічну продукцію, який стосується вимог до її виробництва та маркування. Документ сприятиме очищенню ринку від псевдоорганічної продукції, а отже, посилить конкурентоспроможність тих виробників, які дотримуються «органічних» правил.

Поділися

Аналітика        20 липня 2019 11:58

ТОП-10 агропідприємств Херсонщини: Агропорт відзначив лідерів галузі

На форумі Агропорт Південь Херсон 2019 нагородили лідерів аграрної галузі Херсонщини. Відзнаку вручили керівникам 10 підприємств. Переможців обирали з понад більш ніж 100 господарств області за участю незалежних аудиторів компанії You Control.

Про це повідомляє прес-служба Агропорт Україна.

Перший день Агропорт Південь Херсон 2019 завершився урочистою Церемонією відзначення лідерів аграрної галузі Херсонщини AGROPORT АWARDS KHERSON 2019. Переможців привітали голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв і в.о. міністра аграрної політики та промисловості України Ольга Трофімцева, які вручили відзнаки «Лідер аграрної галузі Херсонщини» керівникам 10 підприємств.

До десятки лідерів області увійшли:

  • СВК «Борозенське»,
  • ПАТ «Херсонська кондитерська»,
  • СВК «Агро Лідер»,
  • Фермерське господарство «Фудзі»,
  • ПАТ «Каланчацький маслозавод»,
  • ТОВ «СП Басматі»,
  • ПП «Наш продукт»,
  • ТОВ «Плодоовочевий комбінат Херсон»,
  • СТОВ «Таврійська перспектива»,
  • ПП Агрофірма «Промінь».

Крім того, були визначені кращі у сфері «Розвиток сільського зеленого туризму». Ними стали База відпочинку «Забарино» – номінація «Кращий комплекс активного відпочинку в сільській місцевості», База відпочинку «Рибацький хуторок» – номінація «Народний вибір» та Садиба зеленого туризму в с. Республіканець – номінація «Збереження традицій краю».

Читайте: На Вінниччині заклали тисячу гектарів волоського горіху

Також Ольга Трофімцева нагородила золотою медаллю генерального директора Посад-Покровського консервного заводу в номінації «За виробництво плодово-овочевої консервації високої якості».

Landlord раніше повідомляв про те, що на Агропорт Південь Херсон 2019 встановили національний рекорд: учасники заходу виготовили для гостей близько 100 л ягідного морсу з понад 150 кг плодів органічного кизилу.

Поділися

Рослинництво        19 липня 2019 11:47

Морс зі 150 кг органічного кизилу: на Агропорті встановили національний рекорд

Національний кулінарний рекорд, встановлений на Агропорт Південь Херсон 2019, покликаний привернути увагу до органічного сільського господарства. Учасники заходу виготовили для гостей близько 100 літрів ягідного морсу з понад 150 кг плодів органічного кизилу.

Про це повідомляє прес-служба Агропорт Україна.

Одна з ключових тем сьогоднішнього Агропорту в Херсоні – розвиток органічного сільського господарства. Цій темі була присвячена дискусійна панель під назвою «Органіка: 15 днів до закону».

Читайте: Кубічні й органічні: одеське господарство виростило новий сорт кавунів

На заході представники Національного реєстру рекордів зафіксували національний рекорд:  шеф-кухарі виготовили близько 100 літрів ягідного морсу з понад 150 кг органічного кизилу. Морс отримав органічний сертифікат від «Органік Стандарт».

Організували  рекорд ГС «Органічна Україна», Agroportex.Bio, ГС «Західна шеф група», Орган сертифікації ТОВ «Органік Стандарт», TM Famberry ФОП Ольшанський С.М. та ТОВ «Дедденс Агро».

«Це вже третій національний рекорд, встановлений у рамках Агропорту. Минулого року місцеві кухарі приготували 407 кг салату з капусти, цибулі, моркви, помідорів та зелені», – нагадав Organic Export Promoter та керівник проекту Агропорт Україна Дмитро Титаренко.

Landlord раніше повідомляв про те, хто заробляє на українській органіці: результати досліджень ринку 2017–2018 років.

Поділися

Фінанси        07 червня 2019 09:49

На Вінниччині за $14 млн збудують завод із переробки кукурудзи

Американська компанія Bunge спільно з іспанською групою компаній «Дакса» планують збудувати у Вінницькій області завод із переробки кукурудзи твердих сортів. Інвестиції в майбутнє підприємство становитимуть $14 млн, завершать будівництво у 2020 р.

Про це повідомляє Delo.

Площа земельної ділянки, відведеної під будівництво заводу, – 2,96 га. На підприємстві перероблятимуть кукурудзу твердих сортів, яку вирощують вінницькі фермери. Закуповувати сировину планують і в інших областях.

Читайте: Рада відтермінувала півмільйонні штрафи для фермерів за зберігання пального без ліцензії

«Робота цього заводу сприятиме формуванню конкуренції на ринку і стимулюватиме фермерів до вирощування якісних сортів кукурудзи», – заявив голова Вінницької ОДА Валерій Коровій.

80% готової продукції поставлятимуть на зовнішні ринки, 20% – на внутрішній. Висівки, продукти для пивного виробництва і сировину для виготовлення сухих сніданків реалізовуватимуть в Україні.

Landlord раніше повідомляв про те, що українська група компаній T.B.Fruit у польському с. Бжостовець розпочала будівництво 8-го заводу групи з переробки фруктів і ягід. Передбачається, що завод буде найбільшим у Європі, інвестиції в нього становитимуть 45 млн євро.

Поділися
Показати ще