Україна посідає п’яте місце в Європі за рівнем виробництва плодоовочевої та ягідної продукції та є одинадцятою з 45 країн Європи за рівнем розвитку органічного землеробства, йдеться у звіті Міністерства торгівлі США щодо бізнес-перспектив України з питань виробництва, зберігання, переробки та пакування овочів і фруктів.
Від українських виробників овочів та фруктів очікують, що ті можуть стати світовими лідерами у сфері виробництва та переробки. Підставою для американського оптимізму є велика виробнича спроможність держави. Завдяки сприятливим кліматичним умовам та родючим чорноземам, які становлять третину світового фонду, Україна могла б стати експортною базою фруктів та овочів – і свіжих, і перероблених.
«Майбутнє приєднання України до ЄС, конфлікт на сході країни та заборона РФ на постачання сільськогосподарської продукції підштовхнули українських виробників до пошуку нових експортних ринків, – йдеться у звіті. – Незважаючи на ці чинники, які спочатку спричинили падіння експорту, до 2016 року Україна відновила та збільшила річний експорт овочів на 57%, до 153 мільйонів доларів США. Вона також збільшила експорт до країн ЄС та почала експортувати овочі на нові ринки Південної Азії та Південної Африки».
«Україна займає в світі друге місце за обсягами вирощування вишні, третє місце за обсягами вирощування горіхів, 11-те місце з вирощування черешні і 12-те місце з вирощування яблук, а також є одним із основних світових виробників ягід, зокрема, малини та смородини, – каже Дмитро Крошка, Голова Асоціації «Укрсадпром». – І перспективи для збільшення обсягів виробництва є високими».
Аби скористатися можливостями у виробництві та переробці фруктів та ягід, галузь терміново потребує потужності для зберігання фруктів, сортувальні і пакувальні лінії, системи крапельного зрошення і сподівається на американські інвестиції.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!