НовиниРослинництво

Смак мигдаля, витримує -20: чому варто вирощувати ксантоцерас

Доки більшість українських фермерів береться за вирощування традиційних горіхів, дехто пробує вирощувати екзотичний для наших країв ксантоцерас.

Рослина цікава тим, що здатна витримувати морози до –20°С, а отже, українська зима їй не страшна.

Аграріям вона може бути привабливою за свої олійні властивості. Хоча споживати можна не лише плоди, які за смаком схожі на мигдаль. З квіту ксантоцерасу китайці варять варення, а листя додають у салати.

Ще ця рослина є дивовижним медоносом, її запах приваблює у садок бджіл та інших комах-запилювачів.

Смак мигдаля, витримує -20: чому варто вирощувати ксантоцерас

Цвіте ксантоцерас у травні, ще до повного розпускання листя.

В Україні його насіння можна купити в спеціалізованих магазинах за 10 гривень, а ось за саджанець уже доведеться викласти від 150 – 200 грн.

Ксантоцерас горобинолистий – чагарник, що походить із країн Азії: Китаю, центральної Монголії та  Північної Кореї. На українських чорноземах виростає до 2-4 м заввишки, хоча на батьківщині зустрічаються чагарники й до 8 м.

Читайте: Горіхи, лохина та яблуні – таджицькі фермери купуватимуть саджанці в Україні

Визрівають плоди ксантоцерасу наприкінці серпня – у вересні. Всередині трикамерної м’ясистої коробочки розташовуються від 6 до 18 невеликих горішків, зовні схожих на маленькі каштанчики або фундук.

За смаком ці горішки нагадують мигдаль і надзвичайно поживні. Калорійність 100 г продукту – 650 ккал.

Горіхи ксантоцерасу можна споживати свіжими, а можна й висушити чи підсмажити. У Китаї ксантоцерас вважають цінною олійною культурою. Його вирощують у 14 провінціях, загальна площа займає майже 50 000 га, за рік із ксантоцерасу китайці виготовляють більше 3750 т олії.

Landlord раніше повідомляв, що за обсягами експорту з України серед олійних культур лідирує ріпак.

За інформацією Seeds.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку