За 2016/17 маркетинговий сезон Україна імпортувала 223 000 тонн рослинної олії. Основна частка – 85% – це пальмова олія, яку ввозять переважно з Індонезії. Причому імпорт «пальми» постійно росте, свідчать дані Економічного дискусійного клубу.
«Це не означає, що пересічний українець почав споживати більше продуктів із тропічною олією. Близько 40% кондитерських та молочних виробів, у рецептурі яких вона застосовується, йде на експорт», – розповів в інтерв’ю apk-inform.com Руслан Загребельний, директор Дельта Вілмар СНД. Компанія є головним постачальником тропічної сировини до України, а також має завод із переробки олії.
Переважно продукція з тропічної сировини експортується до Європи. Більш того, без пальмової олії постачати кондитерку в ЄС неможливо через складнощі контролю вмісту трансжирів.
Завдяки високому попиту на йогурти, сир, масло та спред використання тропічної олії у вітчизняному виробництві зросло. Це здешевлює кінцеву продукцію, але викликає побоювання у кінцевого споживача. Часто – безпідставні, вважають експерти.
«Зазвичай ніхто не замислюється над тим, якою буде вартість молочних продуктів, якщо обмежити використання рослинних олій. За 20 років поголів’я великої рогатої худоби скоротилося в 6 разів, молока стало менше. Тому ціни на продукти без «пальми» будуть занадто високими», – пояснив Загребельний.
Причина дешевизни пальмової олії пояснюється високою продуктивністю. З гектара землі під пальмовими насадженнями можна отримати в 8 разів більше олії, ніж з гектара соняшника.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!