МАГАТЕ розробляє нові методи швидкої перевірки та ідентифікації походження харчових продуктів, зокрема, таких як оливкова олія першого віджиму, повідомляється на сайті організації.
Згідно з даними Європейської комісії за 2022 рік, хвилі спеки та посухи в Європі впливають на врожаї оливкової олії та призводять до бурхливого зростання чорного ринку підробленої оливкової олії першого віджиму. У ЄК оцінюють оливкову олію як один із продуктів, які найчастіше неправильно маркують в Європі.
Читайте також: Як на організм людини впливатимуть оливки, якщо їх їсти щодня
Інфрачервоне світло, невидиме для людського ока, є одним із ключових методів виявлення для швидкого аналізу. Використовуючи спектроскопію в ближньому інфрачервоному діапазоні та інші методи аналізу, вчені з лабораторії Об’єднаної продовольчої та сільськогосподарської організації (FAO)/МАГАТЕ змогли відрізнити оливкову олію першого віджиму зі Словенії та інших країн з точністю від 86 до 93 відсотків. Дослідження розробили для перевірки походження словенської оливкової олії першого віджиму з регіону Істрія, яка має захищене найменування та є продуктом високої вартості. Загалом у дослідженні було використано 64 оригінальні оливкові олії першого віджиму, зібрані протягом двох років зі Словенії, Італії, Хорватії, Греції, Тунісу та Іспанії в рамках спільної дослідницької ініціативи МАГАТЕ.
Вчені також використовували іншу техніку спектроскопії, щоб точно розрізнити оливкову олію з різних регіонів Лівану в окремому дослідженні, оскільки вона відрізняється за якістю та ціною. Дослідники відрізнили 242 види оливкової олії та визначити їх походження з чотирьох різних регіонів Лівану з 89-відсотковою точністю. Якість і вартість ліванської оливкової олії залежать від регіону походження.
Нагадаємо, нестача оливкової олії в ЄС відкрила можливості для ріпакової. Іспанія, найбільший виробник у світі, зібрала всього 660 тис. т оливок замість звичайних 1,5 млн т.
В Іспанії нині літр масла коштує від 8 до 10 євро. Саме оливкове масло, як основний продукт середземноморського життя, виділяється в супермаркеті за зміною ціни.
За оцінками Oil World, світові перехідні запаси оливкової олії в 2023/24 МР скоротилися до історично низького рівня – 0,77 млн тонн. Ця ситуація зумовлена високим попитом та надзвичайно низьким рівнем виробництва у сезоні-2022/23 – на рівні 2,78 млн тонн порівняно з 3,66 млн тонн у 2021/22 МР.
В Європі майже вичерпані місцеві запаси оливкового масла, і очікується ще більший дефіцит після того, як екстремальні погодні умови вже другий рік ушкоджують урожай. Хвилі спеки в Середземномор’ї завдали шкоди врожаям і змусили виробників імпортувати продукцію з Південної Америки.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!