Новини    24 лютого 2024 14:14

Щоби не було підробок: МАГАТЕ розробляє нові способи тестування якості оливкової олії


МАГАТЕ розробляє нові методи швидкої перевірки та ідентифікації походження харчових продуктів, зокрема, таких як оливкова олія першого віджиму, повідомляється на сайті організації.

Згідно з даними Європейської комісії за 2022 рік, хвилі спеки та посухи в Європі впливають на врожаї оливкової олії та призводять до бурхливого зростання чорного ринку підробленої оливкової олії першого віджиму. У ЄК оцінюють оливкову олію як один  із продуктів, які найчастіше неправильно маркують в Європі.

Читайте також: Як на організм людини впливатимуть оливки, якщо їх їсти щодня

Інфрачервоне світло, невидиме для людського ока, є одним із ключових методів виявлення для швидкого аналізу. Використовуючи спектроскопію в ближньому інфрачервоному діапазоні та інші методи аналізу, вчені з лабораторії Об’єднаної продовольчої та сільськогосподарської організації (FAO)/МАГАТЕ змогли відрізнити оливкову олію першого віджиму зі Словенії та інших країн з точністю від 86 до 93 відсотків. Дослідження розробили для перевірки походження словенської оливкової олії першого віджиму з регіону Істрія, яка має захищене найменування та є продуктом високої вартості. Загалом у дослідженні було використано 64 оригінальні оливкові олії першого віджиму, зібрані протягом двох років зі Словенії, Італії, Хорватії, Греції, Тунісу та Іспанії в рамках спільної дослідницької ініціативи МАГАТЕ.

Вчені також використовували іншу техніку спектроскопії, щоб точно розрізнити оливкову олію з різних регіонів Лівану в окремому дослідженні, оскільки вона відрізняється за якістю та ціною. Дослідники відрізнили 242 види оливкової олії та визначити їх походження з чотирьох різних регіонів Лівану з 89-відсотковою точністю. Якість і вартість ліванської оливкової олії залежать від регіону походження.

Нагадаємо, нестача оливкової олії в ЄС відкрила можливості для ріпакової. Іспанія, найбільший виробник у світі, зібрала всього 660 тис. т оливок замість звичайних 1,5 млн т.

Новини за темою:  Астарта побудує в Україні перший завод із виробництва соєвого протеїнового концентрату: залучено $40 мільйонів міжнародних інвестицій

В Іспанії нині літр масла коштує від 8 до 10 євро. Саме оливкове масло, як основний продукт середземноморського життя, виділяється в супермаркеті за зміною ціни.

За оцінками Oil World, світові перехідні запаси оливкової олії в 2023/24 МР скоротилися до історично низького рівня – 0,77 млн тонн. Ця ситуація зумовлена високим попитом та надзвичайно низьким рівнем виробництва у сезоні-2022/23 – на рівні 2,78 млн тонн порівняно з 3,66 млн тонн у 2021/22 МР.

В Європі майже вичерпані місцеві запаси оливкового масла, і очікується ще більший дефіцит після того, як екстремальні погодні умови вже другий рік ушкоджують урожай. Хвилі спеки в Середземномор’ї завдали шкоди врожаям і змусили виробників імпортувати продукцію з Південної Америки.

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...