Новини / Рослинництво     06 грудня 2020 17:30

Селекціонери у Німеччині повертаються до старих сортів кукурудзи

Команда дослідників Мюнхенського технічного університету виявила у традиційних сортів кукурудзи якості, які будуть корисними для майбутнього вирощування культури

Команда дослідників з Мюнхенського технічного університету виявила у старих місцевих сортів кукурудзи ті риси, які можуть бути корисними для майбутнього вирощування популярної культури. Вони можуть допомогти кукурудзі стати більш стійкою до кліматичних викликів.

Зокрема, вчені шукали нові підходи до селекції рослин і зосередилися на холодостійкості, що дало б змогусіяти раніше. Відповідно, ранній розвиток сходів навесні дозволить рослинам краще переносити літні посухи, що стали звичайними у Європу останніми роками.

З початку 60-х років минулого століття року фермери у Німеччині, окрім ентузіастів-прихильників старих сортів, вирощують винятково гібриди кукурудзи. Однак сучасні гібриди спеціально створені для посилення таких властивостей, як врожайність або стійкість до шкідників, водночас демонструють меншу генетичну різноманітність.

ЧитайтеРезистентність до антибіотиків загрожує тваринництву в Україні

Селекціонери з Мюнхенського університету вважають, що при виведенні гібридів могли бути втрачені і позитивні, але непомітні характеристики, наприклад, морозостійкість.

З іншого боку, старі сорти демонструють високу генетичну різноманітність і безліч варіацій всередині різновидів. Але через меншу врожайність вони були виведені з виробництва і багато з них можна знайти лише у спеціальних банках насіння.

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що ціни на часник на світовому ринку стрімко зростають внаслідок неврожаю у ряді країн.

Читайте також