Використовуючи селекцію рослин та генну інженерію для розробки менш алергенних сортів різних видів сільськогосподарських рослин науковці з США планують розширити можливості харчування для людей з алергією. Про це повідомляє EurekAlert.
«Щодо пшениці, то дослідники американського товариства рослинництва зосереджуються на групі білків глютену. Клейковина в хлібному борошні робить тісто еластичним та покращує текстуру хліба, втім, клейковина може викликати імунну реакцію у людей з целіакією. Також схожа ситуація з арахісом, який містить 16 різних білків, визнаних алергенами», – йдеться у повідомленні
Зазначено, що ці низькоалергенні сорти можна виводити з сортами культур, які мають бажані ознаки, такі як високий урожай або стійкість до шкідників. Мета селекціонерів – розробити низькоалергенну пшеницю, яку можна вирощувати комерційно.
Окрім традиційних селекційних процесів дослідники використовують генну інженерію для зменшення кількості алергенних білків у пшениці та арахісі.
Читайте: Акції Beyond Meat зросли на 18% після укладання угоди з PepsiCo
Сачин Рустгі, член американського товариства рослинництва, вивчає як використовувати селекцію для виготовлення менш алергенних сортів цих продуктів. Алергічні реакції, спричинені пшеницею та арахісом, можна запобігти, звичайно, уникаючи цих продуктів.
«Хоча це звучить просто, на практиці це складно», – говорить Рустгі.
Уникати пшениці та арахісу означає втратити варіанти здорової їжі. Ці два продукти харчування є основою дієтичного харчування.
Дослідники розводять сорти пшениці з меншим вмістом клейковини. Проблема, частково, полягає у складній природі генетики глютену. Інформація, необхідна для виробництва клейковини, вбудована в ДНК в клітинах пшениці.
Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що виявлено можливість захисту посівів за допомогою ГМО-рижію
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!