В Україні незабаром з’явиться перший млин, спеціалізований на переробці твердих сортів пшениці — дуруму. Його будує агрокомпанія «Західний Буг», яка має активи на заході країни. Загальний обсяг інвестицій у проєкт складає близько 1 мільярда гривень. Запуск млина заплановано на жовтень 2025 року, про це в інтерв’ю Latifundist.com розповів керівник проєкту Володимир Бойчук.
Мета компанії — створити продукцію найвищої якості, яка за характеристиками та смаковими властивостями не поступатиметься італійським виробникам, зокрема, бренду Barilla. Відомо, що Barilla виготовляє макарони виключно зі 100% твердої пшениці, що є стандартом для якісних макаронних виробів.
Рішення про запуск власної лінії з переробки власної сировини агрохолдинг ухвалив ще у 2019 році в рамках стратегії вертикальної інтеграції бізнесу. Спеціальне обладнання було завезене на початку 2022 року, проте через початок повномасштабного вторгнення реалізація проєкту була призупинена. У 2023 році будівництво відновили, і вже у 2024 році розпочали активні роботи на об’єкті.
Одночасно з млином компанія планує запуск макаронної фабрики — старт виробництва очікується у вересні 2025 року, трохи раніше за млин.
Початково планувалося молоти м’яку і тверду пшеницю на одному млині, але восени 2024 року концепцію змінили. Для підвищення ефективності було придбано окреме спеціалізоване обладнання для помелу саме дуруму — твердих сортів пшениці. За словами Володимира Бойчука, це буде перший в Україні млин такого типу.
Він пояснює, що на традиційному «м’якому» млині ефективність помелу твердих сортів дуже низька: лише 15-20% продукції відповідає першому ґатунку. У той же час, спеціалізований млин дозволяє отримувати до 72% семоліни — високоякісного борошна, яке використовується для виготовлення макаронів. Крім того, кількість відходів знижується з 50% на звичайному млині до 8-10% на спеціалізованому.
Планується, що перша черга млина зможе переробляти близько 80 тонн дуруму на добу. Для стабільного постачання сировини компанія запроваджує програму контрактного вирощування разом із місцевими фермерами, надаючи їм необхідне насіння, технології та агрономічний супровід.
Вироблене борошно здебільшого планують експортувати на європейські ринки, де попит на якісні макаронні вироби залишається стабільно високим. Решта продукції буде спрямована на внутрішній ринок України для виробництва преміальних макаронних виробів.
Нагадаємо, що на Львівщині відкрили новий млин, який щодоби перероблятиме до 65 тонн пшениці.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!