Сорти картоплі Соборна і Мирослава від Інституту картоплярства НААН презентували у СТОВ «Десна» в селі Боромики на Чернігівщині.
Про це повідомляється на сторінці СТОВ «Десна» у Фейсбук.
Селекціонери зазначають, що картопля Соборна – новий столовий сорт середнього терміну дозрівання. Тривалість періоду вегетації становить близько 110 днів. Кущ виростає середньої висоти, добре облиствений. Квітки червоно-фіолетові. Картопля округло-подовженої форми, рожева, з поверхневими вічками, середня маса товарної бульби становить близько 80 грамів. М’якуш світло-жовтий. Вміст крохмалю знаходиться в межах 16,9-17.8%, сухої речовини – 25%. Смакові якості оцінюються 8,9-9,1 бала (з 10 можливих). Належить до кулінарного типу B – розваристість слабка. Сорт використовують для виготовлення чіпсів. Урожайність, за умови правильної агротехніки, наприкінці вегетації становить близько 43-45 т/га. Товарність – 92%.
Картопля Мирослава – середньостиглий столовий сорт, стійкий до захворювань. Добре переносить посуху, а також патотип раку та альтернаріоз. Картопля сорту Мирослава може зберігатися протягом тривалого часу без втрати товарного вигляду. Має високу врожайність.
Картопля овальної форми, має рожеве забарвлення шкірки та м’якуш світло-жовтого кольору. Одна картоплина може важити від 80 до 140 г. Сорт відмінно підходить для смаження, варіння та салатів. Особливості сорту картоплі Мирослава:
- висока стійкість до картопляних захворювань;
- великі бульби вагою до 130 г;
- висока врожайність – до 600 ц/га;
- вміст крохмалю – 17,2%;
- універсальне використання у кулінарії.
Нагадаємо, українські сільгоспвиробники стурбовані через надзвичайно високі температури, які можуть серйозно підірвати потенційний врожай цьогоріч. Наразі пізня кукурудза стикається з проблемами в зав’язуванні, а картопля починає в’янути навіть на рослинах. Спека досягає таких високих значень, що збір картоплі при таких умовах стає неможливим завданням. Капуста також страждає від високих температур, що призводить до відмирання нижніх листків, а кавуни на плантаціях в Одесі масово починають псуватися.
Валерія Пепеля
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!