У порівнянні з квітнем 2017 року приготування популярних українських страв в минулому місяці 2018 року вартувало господиням на 10%−24% дешевше. Про це повідомляють в «Економічному дискусійному клубі». За даними експертів, з початку 2018 року лідерами подорожчання є борщ пісний, він додав 40% у вартості, та вареники з капустою ту ціна зросла на 30%.
За розрахунками ЕДК, у квітні 2018 року приготування популярних українських страв вартувало:
борщу (каструля об’ємом 3,5−4 літра):
- з м’ясом – 99,13 гривні;
- без м’яса (пісного) – 24,31 гривні;
дерунів із сметаною (з розрахунку 20–25 штук) – 23,40 гривні;
вареників (з розрахунку 35–40 штук):
- з сиром – 72,05 гривні;
- з капустою – 28,01 гривні.
«Таким чином, у квітні відбулося чергове подорожчання приготування всіх популярних українських страв, за винятком вареників із сиром. Подорожчання страв, передусім, відбулося під впливом сезонного підвищення цін на овочі, зростання цін на які упродовж місяця подекуди перевищувало 20%», – кажуть експерти.
Та додали, що за рахунок сезонного «відкату» цін на молокопродукти, зокрема сир м’який, у квітні знизилася вартість приготування вареників із сиром (на 0,4%, або «мінус» 28 копійок).
«У квітні найвищий приріст вартості відбувся на вареники з капустою − на 7,9% («плюс» 2,05 грн. на страві). Першість за абсолютним показником підвищення вартості, як і попередні два місяці, залишилася за борщем з м’ясом, що додав до вартості 2,85 гривні («плюс» 3,0%)», – підразувади в ЕДК.

Інфографіка ЕДК