АналітикаНовини

Причини різкого здорожчання полуниці садової

На ринку України відзначається стрімке зростання цін на суницю садову, повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Прохолодна погода, що спостерігалася в основних регіонах вирощування цієї ягоди, не сприяла швидкому дозріванню місцевої суниці садової, що й дало змогу місцевим садівникам підвищити ціни на свою продукцію.

На сьогодні пропозиція суниці садової з місцевих господарств поки що вельми малооб’ємна, що дає можливість виробникам України продавати суницю за досить високими цінами. Наразі якісну суницю садову на ринку пропонують до продажу по 65-100 грн/кг, що в середньому на 27% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Варто зазначити, що ціна на суницю садову в Україні сьогодні в середньому на 23% вища, ніж в аналогічний період минулого року. За словами операторів ринку, ціна на суницю садову, ймовірно, буде знижуватися в міру збільшення пропозиції цієї ягоди з місцевих господарств. Крім того, тиск на ринок чинять стабільні поставки дешевшої імпортної суниці.

Раніше основною причиною подорожчання ринкові оператори називали нестабільні та маловеликі постачання ягоди через погіршення погодних умов у головних регіонах її вирощування.

Минулого тижня українські садівники продавали суницю садову по 50-80 грн/кг ($1,26-2,02/кг), що в середньому на 37% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Учасники ринку вважають, що ажіотаж навколо суниці садової пов’язаний з дуже низькою її пропозицією, хоча сезон ягоди з відкритого ґрунту в південних і західних областях уже розпочався.

Зазначимо, що сьогодні місцева суниця садова на українському ринку пропонується на 48% дешевше, ніж в аналогічний період минулого року. Проте багато ключових гравців ринку не виключають, що незабаром ціна може помітно знизитися, оскільки погодні умови стабілізуються, і пропозиція суниці садової з місцевих господарств збільшиться.

Нагадаємо, навесні полуниця першою з ягід з’являється на прилавках українських ринків та магазинів. Купити її можна було ще у квітні, проте це була імпортна продукція переважно з країн ЄС.

Читайте також: Відмінність білої полуниці від червоної

Наразі у продажу вже є місцева полуниця – ранні сорти, що вирощуються в теплицях. Ягода на відкритому ґрунті дозріє до середини травня. Розпал сезону української полуниці – кінець травня-червень.

Цьогоріч фермери очікують на ранній врожай. Так, виробники в Тернопільській області торік збирали першу стиглу ягоду 27-28 травня, а цього року планують почати збір на 5-8 днів раніше.

Українські виробники з Тернопільщини, Чернівецької області та Київщини можуть втратити частину урожаю цього року. У період цвітіння було зниження температури повітря, тому врожайність ймовірно знизиться на 10-20%.

Однак, якщо цей фактор і вплине на вартість, то незначною мірою. Аграрії орієнтуються на ціни 2023 року. У розпал сезону вартість полуниці вроздріб прогнозується на рівні 60-80 грн/кг.

Міністерство сільського господарства та меліорації Єгипту нещодавно оголосило про появу двох нових напрямків експорту для вітчизняних виробників. Марокканське національне управління з безпеки харчових продуктів санкціонувало імпорт єгипетської картоплі, в той час, як єгипетські чиновники відкоригували протоколи експорту свіжої полуниці.

Анна Лиса

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку