Зайва кількість традиційних для України експортних культур, які вирощуються для подальшої перероблення, може негативно відіб’ється на ринкових цінах, як це вже траплялося, наприклад, із гречкою.
Олександр Вержиховський, операційний директор компанії ІМК, в інтерв’ю для The Ukrainian Farmer, про яке пише AgroTimes, поділився думками на цю тему.
«Якщо цього року збільшаться площі під соняшником, це зіграє на руку нашим внутрішнім переробникам. Особливо в сезон, коли невеликі сільгосппідприємства, які потребують оборотних коштів, готові продавати урожай, не маючи можливості притримати його до кращої ціни. Безумовно, це буде тиснути на внутрішньоукраїнські ціни», — зазначає він.
Олександр Вержиховський також згадав про зростання чисельності компаній, які включили цукровий буряк назад у свої сівозміни.
«Проте, думаю, повторення попередніх сезонів високої маржинальності солодких коренів уже не буде. Зокрема, через внесення Євросоюзом обмежень щодо експорту, під які підпадає цукор. Тому цукровий буряк цього сезону може стати невиграшним квитком для багатьох аграріїв», — вважає операційний директор ІМК.
Нагадаємо, 17 січня повідомлялося, що, згідно з даними моніторингу, більшість фермерів тимчасово зупинили продажі буряків в очікуванні подальшого зростання цін.
На цьому тижні відпускні ціни на столові буряки в Україні почали знижуватися, повідомляють аналітики проєкту EastFruit. За словами учасників ринку, здешевлення буряків спровоковано зниженням попиту на цю продукцію. Крім того, на ринок чинить істотний тиск збільшення пропозиції некондиційних буряків, які виробники прагнуть збути в першу чергу.
У лютому українським фермерам вдавалося продавати столовий буряк за ціною 12-16 гривень за кілограм ($0,31-0,41/кг), що в середньому на 17% вище, ніж на минулому тижні. Кілька факторів сприяє підвищенню цін: зростаючий попит на буряки як у оптових, так і у роздрібних торгових мережах, а також обмежена пропозиція на ринку через стратегічне утримання деяких господарств від продажу.
Продажі столового буряка в Україні наразі в середньому на 74% дорожчі, ніж у цей самий період минулого року. Проте деякі учасники ринку не виключають, що ця тенденція може бути тимчасовою. Вони вважають, що подальше зростання цін може стимулювати фермерів до розпродажу буряків зі сховищ, що своєю чергою призведе до збільшення пропозицій і, ймовірно, до зниження цін.
Буряк має чимало переваг для здоров’я, та його приготування може забрати чимало часу. Одначе, цей коренеплід можна додати до раціону навіть у сирому вигляді.
Маргарита Юзяк