Новини    24 жовтня 2017 10:19

Посуха та спека лишає Україну якісної картоплі


Через посуху південь України перестає бути сприятливим регіоном для вирощування картоплі. Якість врожаю поступово знижується, кількість — теж, передає agrotimes.

За даними аналізу, проведеного Інститутом зрошуваного землеробства, середня температура на Півдні за останні 24 роки зросла на 1 градус. Кількість опадів за цей час зменшилась на 24 мм.

В період садіння картоплі підвищилася сума активних температур повітря. Вночі — до 26 °С, удень поверхня ґрунту нагрівалася до 30 °С. Влітку нічна температура підвищилася до 30 °С, денна – понад 40 °С. Такі умови прискорюють процес виродження картоплі, вважають науковці.

Через високі температури ґрунту посилюється дія збудників різноманітних вірусів. Бульби, уражені хворобами, погано проростають. Також характерним є передчасне пробудження вічок, утворення витягнутих паростків, формування дрібних і хворих репродуктивних органів, зниження врожайності.

Разом з тим, без картоплі українці не залишаться, свідчать розрахунки Економічного дискусійного клубу. У 2017 році урожай бульб склав 21,9 млн тонн, що на 0,5% більше, ніж торік. 98% врожаю вирощують господарства населення.

Із всього об’єму на продовольче споживання піде 6,3 млн тонн, або 148 кілограмів в розрахунку на особі. Раціональна норма споживання — 124 кілограми.

 

Новини за темою:  Україна збільшує виробництво біометану: три нові заводи готові до запуску на фоні європейського дефіциту
Ще немає новин у цій стрічці ...