Новини / Рослинництво     15 серпня 2023 12:20

Перший урожай голландських гібридів кавунів зібрали на полях Івано-Франківщини


Перший урожай кавунів голландського гібридного сорту зібрали на полях Калуської громади, що на Івано-Франківщині, фермери Ігор та Інна Федосієнки, які переїхали на Прикарпаття із Куп’янського району Харківської області.

Як рятували бізнес після початку повномасштабної війни, в чому особливість голландських кавунів і чому на Франківщині вирощувати баштанні важче, ніж на Харківщині, Ігор та Інна розповіли Суспільному.

Після початку повномасштабної війни подружжя Федосієнків спершу переїхало в Бровари, а згодом, у березні 2023 року, — на Івано-Франківщину. Нині село на Харківщині, в якому фермери вирощували овочі борщового набору й кавуни, вільне від військових РФ, проте розташоване близько до лінії фронту, розповідає Інна Федосієнко. З її слів, землю для висадки культур неподалік Калуша обрали випадково.

“Ми просто повз проїжджали, побачили. Тут була гарна соя. Нам сподобалася ця земельна ділянка. Ми дізналися, чия вона, і взяли цю землю в суборенду. Вирішили тут посадити кавуни”, — говорить Інна.

Перший урожай голландських гібридів кавунів зібрали на полях Івано-Франківщини

За її словами, до початку повномасштабної війни сім’я Федосієнків вирощувала культури на 1 000 га землі. У Калуському районі мають 35 га, на двох — висадили кавуни голландського гібридного сорту.

“Цей кавун є тільки в нас, в Україні. Тобто це — ексклюзив. Все насіння минулого року наше підприємство викупило. Тому що, не знаю, з якихось причин голландська фірма більше цей сорт в Україну не постачає”, — продовжує Інна Федосієнко.

Для Івано-Франківщини фермери обрали ранньостиглий сорт, адже тут, зі слів Інни Федосієнко, вологий і холодний клімат. Крім того, ділянку з кавунами спеціально обсадили смугами кукурудзи, щоб захистити баштани від сильних вітрів.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

“У Харківській області все-таки клімат трохи спекотніший. У нас ти просто насінину кинув у землю, пригорнув, і вона росте. Ти його тільки поливаєш і все. Тут ми нарізали гребінь, поклали чорну плівку, щоб трошки підігріти ґрунт, бо ніхто ж не знав, яким буде літо: чи спекотним, чи ні. І таким чином ми зробили йому більш комфортні умови, і врятували його від замокання”, — розповідає Інна Федосієнко.

Достигає кавун декілька місяців.

“Головна “фішка” наших кавунів у тому, що ми орієнтовані на кінцевого покупця. І саме тому ми обрали цей гібрид кавуна. Він — дуже солодкий і зручний для будь-якої ґаздині. Нести його додому неважко, бо він важить від 5 до 7 кг”, — додає Ігор Федосієнко.

Кавуни подружжя Федосієнків розвозить на ринки й у крамниці, також пригощає баштанними місцевих.

Новини за темою:  НАУ опитує аграріїв про якість насіння: результати вплинуть на розвиток галузі

Нагадаємо, на Одещині ТОВ “Дунайський аграрій” почало продаж органічних кавунів.

На Рівненщині фермери засівають свої землі кавунами. Це нетипово для регіону, але з’явилася ніша на цей продукт, і тому цього року їх висадили чимало. Наприклад, всього за 20 км від Рівного нині садять аж 12 га кавунів. Крихкість і солодкість дуже залежать від погодних умов, херсонські баштанні дозрівають під південним сонцем. Повітря, сонце і вода — це те, що формує смак. На Рівненщині клімат, звісно, відрізняється. Водночас фермери запевняють, що рівненські кавуни, які будуть на ринку, виявляться не гіршими за херсонські.

Читайте також: На Херсонщині планують збільшити посіви кавунів у п’ять разів

Навесні повідомлялося, що фермери збираються засіяти  баштан. Тому українці зможуть очікувати на херсонські кавуни.

Через російську військову агресію та тимчасову окупацію частини областей жителі України торік залишилися без звичних південних кавунів. Щоб компенсувати нестачу кавунів, вирощуванням культури зайнялися в інших регіонах. Так, на 30 га у селі Двірець Житомирської області фермер Леонід Райський зібрав 1,5 тис. тонн кавунів у 2022 році.

На українському ринку ціни на кавун продовжують знижуватися. Негативну цінову динаміку в даному сегменті виробники пояснюють різким збільшенням пропозиції кавунів на ринку. Через спекотну погоду темпи дозрівання цих баштанних у полях істотно прискорилися.

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також