Новини / Рослинництво     29 листопада 2019 17:03

Олійна пальма – бізнес чи зло: приголомшливі деталі фермерства в Малайзії

Жодна рослина не дає такої кількості олії з 1 га насаджень, як олійна пальма. Цим пояснюється значна поширеність пальмової олії як інгредієнта харчових продуктів. Проте для культивування цієї рослини фермери вдаються до дій, що можуть обернутися катастрофою для людства.

Про це повідомляє на своїй сторінці в Instagram ресурс natgeo.

Крім Африки, олійну пальму культивують і в інших країнах із тропічним кліматом (таких як Малайзія, Індонезія) для отримання цінної харчової і технічної олії. Малайзія та Індонезія разом виробляють 85% усієї пальмової олії у світі.

Читайте: В Європі оголосили надзвичайний стан у сфері клімату й довкілля

І ось подробиці вирощування: протягом тижня в Куала-Лумпурі, столиці Малайзії, місто було оповито токсичною імлою від палаючих торфових лісів. Ліси підпалили фермери, щоб звільнити землі для плантацій олійної пальми на індонезійському острові Суматра. Туман, що утворюється, може подорожувати до сусідньої Малайзії та Сінгапуру.

Високоякісні ліси вирубуються для отримання одноразового прибутку, що потім полегшує оренду ділянки для плантацій олійної пальми.

Еколог Адам Камал пояснює, чому пальмова олія настільки всюдисуща:

«Це майже у всьому: зубна паста, морозиво, косметичні креми і навіть у деяких видах палива. Жодна інша культура не дає такої кількості олії з гектара, як олійна пальма».

Однак, хоча продуктивність культивованої олійної пальми дивовижна, наразі ключовими питаннями є стійке управління насадженнями цієї культури, яка має велику залежність від хімічних добрив та пестицидів, а також проблема розширення насаджень на незаймані лісові масиви.

Ключовим у розв’язанні проблеми є використання для цих насаджень уже деградованих земель або земель, які не зайняті первинним лісом або здоровим вторинним лісом, а також гарантування стійкості ланцюжка поставок.

«Олійна пальма сама по собі не є злом, але її треба регулювати», – наголошує ресурс.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Photo by Ian Teh @iantehphotography | Palm oil plantation, Carey Island, Selangor, Malaysia. Malaysia and Indonesia together produce 85% of the world’s palm oil. For a week in Kuala Lumpur, where I’m based, the city has been shrouded in a toxic haze from burning peat forests—set on fire to clear land for palm oil and pulpwood plantations on the Indonesian island of Sumatra. The resulting haze can travel as far as neighboring Malaysia and Singapore. Conservation biologist Adam Kamal explains why palm oil is so ubiquitous: “It is in almost everything: toothpaste, ice cream, cosmetic creams, and even in some fuels. No other crop produces the same amount of vegetable oil per acre that oil palm does.” However, while “the productivity of well-maintained oil palm is amazing, the key issues now are the sustainable management of palm oil plantations, monocropping with heavy reliance on chemical fertilizers and pesticides, and expansion of plantations into pristine forest areas. High-quality forests are cut down for a one-off profit, which then eases the leasing of a clear-cut area for oil palm plantations. The key is to use already degraded land or land that aren’t primary forest or healthy secondary forest for these plantations as well as making sure that the supply chain is kept sustainable.” Oil palm itself is not evil, but it must be regulated. #palmoil #environment #sustainability

Допис, поширений National Geographic (@natgeo)

Landlord раніше повідомляв про те, що Бразилія ризикує втратити ринок сої в ЄС через вирубку амазонських лісів.

На фото: Плантація олійної пальми, острів Кері, Селангор, Малайзія (автор фото Ian Teh).

Читайте також

Матеріали по темі