Виробництво молока в наступні десять років сповільнить темпи приросту. До 2026-го зростання складе 22% або 170 млн тонн. Про це свідчать прогнози FAO та OECD.
Очікується, що у 2026 році 44% всього молока вироблятимуть розвинуті країни, решту 56% — країни, що розвиваються. Останні збільшуватимуть поголів’я і продуктивність стада, нарощуючи виробництво екстенсивним шляхом. Тим самим через десять років вони забезпечать приріст виробництва молока на 34%. Натомість розвинені країни вироблятимуть додатково 10% продукції.
Здебільшого виробництво молока зросте в Індії та Пакистані. Європейський союз покаже обмежене зростання, проте стане найбільшим виробником молока у світі, повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.
Розвинені країни — ЄС і США — демонструватимуть повільніший річний темп зростання у порівнянні з минулим десятиріччям. Їх частки на світовому ринку знизяться з 20% до 18% та з 12% до 11% відповідно. Однак ці країни залишаться основними гравцями на експортних ринках оброблених молочних продуктів: масла, сиру, сухого знежиреного і сухого незбираного молока.
«Протягом наступного десятиріччя у країнах, що розвиваються, збільшиться споживання сухого молока та масла. Це пов’язано зі зростанням доходів населення у країнах Азії та Близького Сходу. На високому рівні лишатиметься споживання молочних продуктів у свіжому вигляді», — коментує Дар’я Гриценко, експерт аграрних ринків УКАБ.
Загалом світове виробництво молока оцінюється в понад 800 млн тонн. В Україні цей показник становить 10,4 млн тонн.