Новини

Нардепи хочуть законодавчо зобов’язати додавати у борошно фолієву кислоту

Додавати обов’язково до пшеничного борошна вищого та першого сортів, що виробляється на території України, фолієву кислоту (вітамін В9). Про це йдеться у статті 3 проекті закону «Про фортифікацію борошна» 9117 від 21.09.2018 зареєстрованого у Верховній Раді. Про це повідомляє кореспондент LANDLORD.

«Стаття 3. Обов’язкова  фортифікація борошна. Пшеничне борошно вищого і першого сортів, що виробляється  на території України, підлягає обов’язковій фортифікації фолієвою кислотою (вітаміном В9) відповідно до вимог цього Закону», – йдеться у тексті законопроекту.

Автори документа вважають, що ця норма потрібна бо більшість населення України не має змоги харчуватися раціонально.

«У наказі МОЗ визначено, що добова потреба дорослого населення  фолієвої кислоти становить 400  мкг. Але ж це за умови достатньої кількості у харчовому раціоні природнього фолату. Проте, загальновідомо, що більшість населення України не має змоги харчуватися раціонально», – йдеться у пояснювальній записці до проекту закону.

Передбачається, що обов’язкова фортифікація фолієвою кислотою пшеничного борошна вищого і першого сортів для підприємств буде впроваджуватись поетапно:

  1. з потужністю понад 150 тон зерна на добу з 1 січня 2020 року;
  2. потужністю від 50 до 150 тон зерна на добу з 1 липня 2020 року;
  3. потужністю менше 50 тон зерна на добу з 1 січня 2021 року.

У законопроекті напряму не говориться про кількість додавання вітаміну на кілограм борошна. Проте, у пояснювальній записці наводиться приклад інших країн.

«У більшості країн, а саме  в США, Канаді, Чилі, Угорщині, Великій Британії та Франції борошно збагачують фолієвою кислотою — синтетичним аналогом природнього вітаміну В9 як правило, із розрахунку 220 мкг на 100 г борошна, у Китаї фортифікують рис як продукт наймасовішого вживання», – інформують автори законопроекту.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку