Фермери мають скоротити імпорт генетичних ресурсів на користь власної селекції. Про це заявив Президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало. На його думку, фактично відсутня система селекції у тваринництві загрожує продовольчій безпеці України.
За даними НААН, імпорт генетичних ресурсів в окремих сегментах галузі вже сягнув критичної позначки. У свинарстві він становить 40%, молочному скотарстві — 62%, промисловому м’ясному птахівництві — 100%, яєчному — 84%.
«Системна робота, по суті, підмінена завезенням імпортних зразків, як правило, на власний розсуд, безсистемно і безконтрольно, часто з генетичними дефектами, а науку запрошують лише тоді, коли виникають проблеми під час їх використання», — додав Ярослав Гадзало.
Він наголосив, що сьогодні академія пропонує фермерам високопродуктивні породи тварин власної селекції, відповідні технології виробництва кормів і ветеринарний захист. Наразі 49 господарств у структурі НААН мають 86 статусів племінної справи, в тому числі 41 племзавод, 41 племрепродуктор, 2 племінні пасіки, 2 племптахозаводи. Племінне поголів’я великої рогатої худоби в мережі НААН складає 60%, свиней — 54%, овець — 90%. Щороку господарства академії продають понад 3 тисячі голів племінного молодняку ВРХ, 13 тис. молодняку свиней і 2,5 тис. овець.
«З позиції національної безпеки і генетичного поліпшення продуктивних якостей тварин вітчизняних порід стратегічно важливим є використання саме українських породних ресурсів, що стане стабілізуючим чинником для економіки країни», — підкреслив Президент НААН.
Проблему повинна вирішити Стратегія розвитку сільськогосподарського виробництва в Україні на період до 2025 року. Вона передбачає підвищення продуктивності тварин, зокрема середнього надою на корову близько 6 тис. кг, а у сільськогосподарських підприємствах — до 7-7,5 тис. кг молока. Поголів’я молочних корів за цей термін потрібно довести до 2,76 млн голів. Досягти цих показників планується за рахунок власного відтворення, закупівлі телиць у населення та імпорту високопродуктивних нетелей.
«Ми працюємо над тим, щоби налагодити співпрацю дослідних господарств академії з усіма учасниками ланцюгу виробник-переробник-споживач. Науково-дослідні установи зі своїми експериментальними базами можуть стати осередками сучасного менеджменту у тваринництві, надавати технологічні послуги і селекційний матеріал, проводити навчання з відтворення, годівлі, утримання худоби та оцінки якості продукції. Це забезпечить переробні підприємства необхідним обсягом якісної продукції, за яку виробники отримуватимуть справедливі кошти», — зазначив Ярослав Гадзало.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!