Вирощувати картоплю в Україні сьогодні можна або професійно, або не варто цим займатись взагалі. Про це заявив комерційний директор господарства «Імпак» Дмитро Малиновський, передає сервіс «Інфо-Шувар».
«Неякісна картопля вже неконкурентоспроможна на внутрішньому ринку, про її експорт взагалі мова не йде. До того ж, вже зрозуміло, що картопля не є високомаржинальною культурою, тому кількість бажаючих її вирощувати щороку буде зменшуватись. Займатись цим бізнесом варто лише у випадку наявності належної інфраструктури для виробництва та зберігання, налагоджених каналів збуту і, головне, треба вміти отримувати високу товарність, тобто, бульби калібру не менше 50-55 + . В такому випадку картопляний бізнес буде приносити хай не великий, але стабільний заробіток», – розповідає Малиновський.
Прикладом, є цьогорічний сезон. Літня спека сильно вдарила по картоплярам на Сході України, а на Заході дощі трохи покращили ситуацію.
«Але поки що зарано робити висновки щодо майбутнього врожаю, бо після дощів на картопляних насадженнях досить швидко почали розповсюджуватись парша та фузаріоз. Професійні виробники впораються з цим, а от дрібні фермери та населення навряд чи. Це говорить про те, що потенціал зберігання непрофесійної картоплі цього сезону буде дуже низький»,- коментує ситуацію Віктор Різник, керівник комерційних проектів компаній «Агріко Україна».
Найбільша пропозиція картоплі і, відповідно, найнижча ціна очікується в другій половині вересня – на початку жовтня. В цей період ціна може знизитись навіть нижче минулорічних показників, тому що фермери почнуть позбавлятись від т.з. проблемної картоплі, дрібної та враженої хворобами.
«Масове збирання картоплі цього року розпочнеться за місяць-півтора, тобто, дещо пізніше ніж зазвичай. Проблемна картопля буде реалізовуватись в першу чергу, її цього року буде досить багато. І це серйозна загроза для перекупників, адже вражена фузаріозом картопля буде зберігатись не довго – до грудня максимум. Тобто, вже у другій половині сезону ціна картоплю може бути вищою від тієї, що сформується восени. Але на задовільну ціну зможуть розраховувати в основному продавці якісної картоплі, продавати дрібну буде набагато важче», – розповідає Оксана Руженкова, виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі (УАВК).
Зменшення пропозиції картоплі в цьому сезоні слід очікувати також через вже звичну тенденцію до скорочення виробничих площ в комерційному секторі. Ціни на картоплю останні кілька сезонів не дуже надихали фермерів інвестувати в розвиток цього бізнесу. Кожного сезону кількість гравців скорочується, але в секторі лишаються, в основному, професіонали, які вміють заробляти на картоплі навіть в умовах низької ціни.
Слід зазначити, що фахівці ринку без особливого оптимізму сприймають інформацію про неврожай картоплі в Європі. На їх думку навіть суттєва різниця в ціні на нашому ринку та ринку ЄС нажаль не відкриє для української картоплі додаткових можливостей збуту у вигляді експорту. Головно перепоною в даному випадку лишається діюча вже понад 15 років доктрина про заборону імпорту української картоплі країнами ЄС, через невідповідність фітосанітарним вимогам цього ринку.
Втім, гарною новиною є досить низька вирогітність конкуренції на внутрішньому ринку із імпортом в другій половині сезону, але знов таки, цим зможуть скористатись лише продавці якісною української картоплі.
Станом на середину серпня 2018 року, на гуртових ринках України картопля пропонується по 3,5-4,5 грн/кг (0,11-0,15 EUR/кг), тобто, за тими ж цінами, що і рік тому. В Польщі картопля коштує 0,10-0,16 EUR/кг і це майже в 2 рази дорожче ніж в серпні 2017 року