Новини    23 квітня 2024 18:54

На Львівщині у монастирі XVII століття варять сир за стародавніми рецептами

Продукт за старовинними традиціями готують самі монахи

На Львівщині у Крехівському монастирі, що заснований як православний у 1612 році, виготовляють шоколад, масло та сир за авторськими рецептами, передає newfood.

Їжу за старовинними традиціями готують самі монахи. У рецептурі солодощів та молочних продуктів – тільки натуральні інгредієнти.

Сир та масло уже шість років поспіль виготовляє брат Ілля. Він почав займатися справою, як тільки потрапив до монастиря. В основі виробництва, говорить сировар, лежать рецепти прадідів. Так само, як зараз Ілля, варила сир і збивала масло його мати.

Чернець прокидається рано вранці, і одразу після сніданку іде на кухню. Починає з переливання молока у місткості для закисання. Після того як молоко закисло, у 40-літрових баняках варить сир. З одного отримує 6-7 кілограмів білої маси.

За словами Іллі, секрет доброго сиру — тер­піння. Варити його слід на слабкому вогні, адже від перегрівання грудочки надто твердіють. По закінченню цього процесу чернець відціджує сироватку і замотує сир у торбинки.

Масло брат Ілля збиває та­кож за родинною технологі­єю. Щоправда, його мати робила це в дерев’яній маслобійці, а він — в електричній. Говорить, що так швидко й продуктивніше. А процеси одні й ті ж – збивання, полоскання, відціджування.

На отримання кілограма масла потребується від двох літрів сметани.

Також у Крехівському монастирі готують шоколад ручної роботи під назвою “Вівіано”, що означає “повнота життя”. Процес виготовлення завжди супроводжується молитвою

Ідеальну рецептуру для нього віднайшов брат Ігор. Для цього йому довелося багато експериментувати.

Найгірше – дати завелику температуру, – говорить він. – Після цього уже нічого не виправиш, треба починати з початку.

Зауважимо, сім’я Линник із Запоріжжя вирішила розпочати новий етап у своєму житті, переїхавши до Львова під час повномасштабного вторгнення РФ на територію України. Вони залишились живими, втікаючи від постійних обстрілів. Знову взявшись за роботу, сім’я вирішила відновити свій родинний бізнес – виробництво крафтової рослинної олії за давніми технологіями.

Новини за темою:  Ціни на молоко в Україні: чому вартість залишається стабільною на початку травня

Максим і Альона Линник розпочали виготовлення рослинної олії ще в Запоріжжі, встановивши перший прес для віджиму на балконі своєї квартири. Спочатку вони продали свій продукт лише знайомим. Але завдяки соціальним мережам їхній бізнес розвивався, поки 24 лютого минулого року сім’ї не довелося евакуюватися через обстріли. Сім’я вибрала Львів як нове місце проживання, надихнувшись наявністю крафтових виробництв у місті. Вони почали будувати свій бізнес спочатку винайнявши невелике приміщення та встановивши туди обладнання. Сім’я Линник акцентує на екологічності та безвідходності їхнього виробництва.

Нагадаємо, дрібних виробників Київщини об’єднають в електронному каталозі крафтовиків, аби підтримати розвиток та стимулювати аграрний і ремісничий сектор.

Крафтова виноробня “Бейкуш”, що розташована між Бузьким та Березанським лиманами на Миколаївщині, планує збільшувати виробництво.

Виноробня Закарпаття “Шато Чизай” вперше в Україні створила помаранчеве вино – Furmint Orange, повідомляє пресслужба компанії.

У селі Гораївка на Хмельниччині (Бакота), у садибі “Дім мандрівника”, зварили перше крафтове пиво “Бакітський гарбузовий ель”.

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який легалізовує роботу виробників крафтових спиртних напоїв та спиртових дистилятів ( №5762).

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...