Українські підприємці за 20 км від Львова у селі Мильчиці створюють незвичайні сири під брендом “Гарбузовий рай” – коров’ячий із ягодами чорниці, з білою пліснявою та ялівцем, а також камамбер з чорнилами каракатиці, передає newfood.
Співзасновник сироварні – Ігор Рева, за професією стоматолог. Його дружина Соломія Братах – піаністка. Власники назвали сироварню на честь домашнього улюбленця – собаки Гарбузика.
Варить та проводить дегустацію сирів подружжя у приміщенні колишньої старої австро-угорської школи 1870 року, яку спочатку орендували, а пізніше придбали та зробили капітальний ремонт.
Фішками «Гарбузового раю» є сири «Ґодз», «Магура», «Верде», а також «Говерла».
«Ґодз» – це сирні кульки розміром з тенісний м’ячик, де всередині – сир з часником, а ззовні чорний перець.
«Магура» – пірамідки з травами, обкатані у копченій паприці. Такий сир споживають свіжим від 7 днів і ставлять на витримку до року. На ранніх стадіях він виглядає більше як домашній, а через місяців три матиме структуру пармезану.
«Верде» – це кульки з горіхами, зовні покриті базиліком і орегано. Також є «Довбуш» – сир з блакитною цвіллю, на відточення рецептури якого пішло 2 роки.
Віднедавна заслужено популярним став і витриманий сир “Говерла”. У жовтні він був нагороджений сріблом на міжнародному конкурсі World Cheese Awards 2023 у Норвегії.
Нагадаємо, українські сировари скоро зіштовхнуться зі зростанням конкуренції з польськими сирами на українському ринку.
World Cheese Awards — наймасштабніший сирний конкурс в Європі. 2022 року на міжнародному сирному конкурсі у Великій Британії вперше взяли участь 39 сирів з України.
В умовах війни аграрний сектор став основою українського експорту та, відповідно, гарантом валютних надходжень від торгівлі. Чотири з першої п’ятірки позицій товарів, що Україна минулоріч продавала, посіли продовольчі та с/г товари.
До початку повномасштабного вторгнення рф, у Харкові розробили унікальні космічні технології, що дозволяють висушувати сири різних сортів, без додавання консервантів зі збереженням усіх натуральних якостей. Водночас тільки після релокації до Мукачева підприємство “Прайм Снек” відкрило для себе експорті можливості. Нині вироби можуть стати першим молочним продуктом закарпатського виробництва, який офіційно дозволено продавати у країнах ЄС, мовиться у сюжеті.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!