Квоти на безмитний експорт українського крохмалю до ЄС майже вичерпані

Станом на 21 вересня, на понад 85% використані обсяги тарифних квот для безмитного експорту країнами ЄС на український крохмаль та на 99,4% на оброблений крохмаль. Про це заявила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева.
Не повністю вичерпані на: м’ясо птиці – на 75%, яйця та альбуміни – 53,7% , часник – 61,2%.
«Цікаво, що цього року тарифну квоту на часник ми вже вибрали на 62.5%. За сім місяців експортували цього продукту на ринок ЄС на $56.3 тис. (в 2017 році за цей же період було лише $30 тис), в основному в Латвію, Естонію, Чехію, Австрію», – додала заступник міністра на своїй сторінці у Facebook.
Поки що у повних обсягах залишаються невичерпаними Україною імпортні тарифні квоти ЄС на цукрові сиропи – 2000 тонн, гриби – 500 тонн, оброблену продукцію з масла – 250 тонн та інші. Ольга Трофімцева також відмітила, що деякі тарифні квоти залишаються невикористаними через об’єктивні причини, як, наприклад, у випадку баранини чи яловичини, для експорту яких Україна все ще очікує на відкриття ринку ЄС для вітчизняних виробників.
За її словами, на 100% українські експортери використали обсяги тарифних квот на цілу низку українських товарів.
«Найкращим підтвердженням того, що Угода про ЗВТ між Україною та ЄС працює, є постійне збільшення обсягів вітчизняного аграрного та харчового експорту на ринки країн ЄС. Вже традиційно українські експортери на 100% заповнили тарифні квоти на український мед, солод та пшеничну клейковину, оброблені томати, виноградний та яблучний сік, пшеницю, кукурудзу, вершкове масло», – підкреслила заступник Міністра.
Також використані додаткові торговельні преференції, які були отримані в 2017 році, на кукурудзу, пшеницю м’яку, мед, та оброблені томати.