У 2020 році у Великій Британії вирубали 200 000 тонн десертних яблук на суму £158 млн. Дворічне дослідження, опубліковане в Journal of Applied Ecology, припускає, що фермери можуть зібрати додатковий урожай до 2420 кг з гектара (6,9%) непошкоджених яблук преміум-класу, висіявши квіткові поля у садах, повідомляє Science Daily.
Провідна авторка Шарлотта Ховард з Університету Редінга зауважила: “Посадка квітів біля фруктових дерев — це надійний спосіб запобігти пошкодженню врожаю, оскільки це зменшує залежність від інсектицидів. Ми отримаємо більше хороших жуків на фермах і кращу британську їжу в супермаркетах, оскільки біля садів буде додано більше квіткових смуг”.
Мухи, щитівки та сонечка, які живуть у смугах польових квітів, допомагають отримувати більше неушкоджених яблук та зменшити пестицидне навантаження.
Так, поруч із п’ятьма садами яблук у Великій Британії були закладені квіткові поля. Дослідницька група з Університету Редінга виявила, що лише 48% дерев у таких садах мали пошкоджені плоди. Водночас у контрольних садах було пошкоджено 80% плодів. У такому разі, заклавши квіткові смуги, можна зібрати на 6,9% більше непошкоджених яблук преміум-класу.
Дослідницька група виявила, що краї квітів зменшили не тільки поширення попелиці на деревах, але й кількість плодів, які були атаковані на заражених деревах. Яблуні поблизу цих смуг мали на третину менше шансів пошкодити плоди навіть під час піку спалаху попелиці. Значне зменшення пошкодженого врожаю поширилося на 50 метрів від квіткових смуг.
Прості природоохоронні заходи, як-от виділення середовища існування на краю фруктового саду для польових квітів, можуть зменшити залежність від обприскування пестицидами в довгостроковій перспективі. Дозволяє процвітати запилювачам і біоконтрольованим видам комах, підтримуючи стале виробництво їжі.
Нагадаємо, 31,9 млн гривень виплатили ще 9 агропідприємствам у рамках урядової грантової програми підтримки малого та середнього бізнесу єРобота. Гроші будуть спрямовані на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства.
Всього з початку 2024 року вже виплатили 73,2 млн гривень 20 виробникам. Зокрема, на сади виплачено 53,2 млн гривень 15 господарствам. Ще 5 отримали 20 млн гривень на теплиці.
З початку дії програми виплачено 778,3 млн гривень 177 суб’єкту господарювання. Зокрема, 590,4 млн гривень отримали 141 господарство на розвиток садівництва, ягідництва і виноградарства та 187,9 млн гривень – 36 підприємств на теплиці.
Гранти надаються у розмірі не більше 70 % вартості проєкту, але не більше 10 млн гривень. Заявник має профінансувати власними або кредитними коштами не менше 30% вартості проекту. Обов’язковою умовою є працевлаштування потрібної кількості працівників. Для садів – від 5 до 10 постійних і 125-425 сезонних робітників залежно від найменування насаджень. Для теплиць – не менше 4 постійних та 10 сезонних на гектар.
Фінансування агровиробників за урядовою програмою «єРобота» протягом 2024-2025 років відбувається завдяки підтримці Світового банку в рамках «Екстреного проєкту надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)».
За програмою єРобота можна буде отримати 330 тис. грн для висадки одного гектара винограду. В уряді внесли зміни до програми в частині безповоротних грантів на висадку садів і виноградників.
Міністерство аграрної політики та продовольства планує запровадити в Україні виноградарсько-виноробний реєстр. У відомстві зауважили, що впровадження реєстру забезпечить контроль якості продукції та стане основою для перезавантаження галузі виноградарства.
Очікується, що реєстр включатиме відомості про: виробників винограду, виробників виноробної продукції, виноградні ділянки, обов’язкові декларації та інші дані про виноробну продукцію.
У Верховній Раді України прийняли в цілому законопроєкт про підтримку виноробів №9030 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції”.
Загалом виноградарство забезпечує від 5 до 7 тисяч постійних робочих місць у сільській місцевості, тоді як у сезонний період ця цифра подвоюється. У виноробній галузі додатково працюють ще майже 4500 осіб.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!