Новини / Клімат     08 квітня 2019 10:17

Кожен третій у країнах Близького Сходу вважається бідним через нестачу води

Нестача води у світі може посилити проблему відсутності продовольчої безпеки та міграції. Щоб запобігти глобальній катастрофі, ФАО закликає до пошуку інноваційних підходів та нагальних інвестицій. Генеральний директор ФАО розповів, що в цій ситуації залежить від фермерів.

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

Виступаючи 4 квітня на конференції «Дні землі і води для Близького Сходу і Північної Африки» в Каїрі, Генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва заявив, що «кожен третій у країнах регіону вважається бідним унаслідок дефіциту води».

Читайте: Кліматологи назвали головну загрозу для аграріїв в Україні

При цьому, за його словами, багато районів не отримують доступ до водних ресурсів через відсутність інвестицій у сектор. Конфлікти й екстремальні кліматичні явища, зумовлені глобальними змінами клімату, сприяють зростанню голоду в регіоні, дефіцит води призводить до втрати коштів для існування в сільській місцевості.

Тому для ефективної боротьби з дефіцитом води необхідні:

  • інвестиції нового покоління;
  • пошук інноваційних технологій;
  • впровадження механізмів, що стимулюють фермерів на більш раціональне використання водних і ґрунтових ресурсів.

Що можуть зробити фермери

Жозе Граціану да Сілва наголосив, що сьогодні вкрай важливо просувати способи виробництва продуктів харчування, які вимагають використання меншої кількості води:

  • впровадження інноваційних технологій зрошення;
  • вирощування посухостійких культур;
  • розведення порід домашньої худоби, які легше переносять високі температури.

Landlord раніше повідомляв про те, що до 2025 року дві третини населення відчуватимуть нестачу води. ФАО вказує 4 напрямки для подолання кризи.

Клімат        14 серпня 2019 17:04

У найближчі 12 років вартість їжі зросте, а її кількість у світі скоротиться – новий звіт ООН

ООН представила новий звіт щодо кліматичних змін, згідно з яким 500 млн людей сьогодні живуть у місцях, які перетворюються на пустелі, а кількість родючого ґрунту в усьому світі скорочується у 10–100 разів швидше, ніж відновлюється. Виробляти продовольство людству стає дедалі важче.

Про це повідомляє НВ Бізнес.

Звіт ООН про наслідки кліматичних змін для сільгоспвиробництва складали понад 100 експертів з 52 країн. Згідно з їхніми даними, зміни клімату (аномальна спека, посухи, лісові пожежі, повені, танення льодовиків) уже негативно вплинули на виробництво продовольства. А з глобальним підвищенням температури в найближчі роки може виникнути справжня катастрофа.

Читайте: Німеччина планує заборонити пластикові пакети

Науковці звертають увагу, що через величезну кількість шкідливих викидів в атмосферу, зокрема вуглекислого газу, якість продуктів також знижується. ООН прогнозує, що внаслідок кліматичних змін кількість доступної їжі у світі скоротиться, а її вартість – зросте.

Про те, що через 12 років на планеті значно збільшаться ризики посухи, повеней, екстремальної спеки та бідності, ООН попереджала ще у своєму попередньому звіті наприкінці 2018 року.

Тепер експерти ООН наголошують на тому, що зміни клімату призведуть до масових міграцій населення на всій Землі.

«Життя людей залежатиме від величезного впливу міграції. Люди не залишатимуться і не вмиратимуть там, де вони живуть», – прокоментував один із авторів звіту ООН.

Landlord раніше повідомляв про те, що через катастрофічну посуху в Південному Судані 61% населення загрожує криза продовольства.

Поділися

Клімат        09 серпня 2019 09:46

Від глобальних кліматичних змін врятує рослинна їжа

Щоб обмежити глобальне потепління до рівня нижче 2°C, треба поліпшити землекористування і перейти на харчові продукти рослинного походження. Такий висновок зробила міжурядова група експертів зі зміни клімату.

Про звіт щодо змін клімату розповідає Еuronews.

Доповідь була підготовлена ​​107 МГЕЗК експертами з 52 країн. Експертна група зробила висновок, що потрібно більш раціональне використання земель для забезпечення безперебійного постачання продовольством у зв’язку з ростом екстремальних погодних умов.

Наприклад, необхідно ретельно контролювати використання біопалива, такого як деревні або сільськогосподарські відходи, щоб уникнути деградації земель.

Земля втрачає продуктивність

Як наголошується в доповіді, зміна клімату збільшує дефіцит води, ерозію ґрунту, втрату рослинності, збиток від лісових пожеж, танення вічної мерзлоти, деградацію прибережних районів і зниження врожайності тропічних культур.

«Сільське господарство, лісове господарство та інші види землекористування становлять 23% викидів парникових газів людиною», – сказав Джим Скеа, співголова однієї з трьох робочих груп МГЕЗК з цієї теми.

У новому звіті МГЕЗК йдеться, що коли земля деградує, вона стає менш продуктивною. Це впливає на здатність ґрунту поглинати вуглець, що, в свою чергу, посилює зміни клімату.

Потепління на 1,5°C загрожує нестачею води в посушливих регіонах, збитками від пожеж, деградацією вічної мерзлоти і нестабіліностю продовольчої системи. При потеплінні на 2 градуси ризик ще вищі, роблять висновки вчені.

У звіті говориться, що люди користуються понад 70% земної поверхні, вільної від льоду. І розширення сільського та лісового господарства призводить до збільшення викидів та втрати природних екосистем і дикої природи.

Читайте: На Алясці +32°С! Швейцарські кліматологи знайшли спосіб, як затримати глобальне потепління

Менше м’яса – більше рослинної їжі

Високий рівень вуглекислого газу навіть знизить «поживну якість сільськогосподарських культур», говориться в доповіді. А відтак, до 2050 року ціни на зернові можуть вирости на 7,6%.

Щоб знизити викиди вуглекислого газу та не страждати в майбутньому від нестачі продовольства, вчені радять їсти більше рослинної їжі.

«Деякі види дієти мають менший вуглецевий слід», а скорочення споживання м’яса забезпечить в цілому більше продуктів харчування», сказав Скеа на прес-конференції.

За його словами, МГЕК не може вимагати від людей змінити свій раціон, але політики мають вирішити, як використовувані дані звіту, бо 25-30% вироблених продуктів наразі втрачається.

Як повідомляв раніше Landlord, зміни клімату спонукають до вирощування ГМ-культур.

Поділися

Фінанси        31 липня 2019 12:08

Дорадництво допоможе розвитку малого фермерства в Україні: за справу береться ФАО

ФАО реалізує в Україні проект з надання підтримки для переходу до більш ефективної системи надання сільськогосподарських дорадчих послуг. На сьогодні дорадництво позиціонують як ефективний інструмент розвитку фермерства та сільських територій.

Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

30 липня відбулося засідання робочої групи в рамках проекту технічної допомоги ФАО у сфері дорадництва. Представники ФАО ознайомили присутніх з технічним завданням робочої групи, яка розроблятиме ефективну модель дорадництва в Україні, а також представили критерії визначення кращих дорадчих практик.

Читайте: Затверджено єдині норми природних втрат зерна при зберіганні

Нову модель розвитку дорадництва потрібно створювати з урахуванням набутого власного досвіду України та досвіду інших країн. На цьому наголосив заступник міністра аграрної політики та продовольства Віктор Шеремета, відзначивши вагому роль дорадництва для успішного розвитку «малого підприємництва на селі».

За результатами обговорення учасники зустрічі спільно з асоціаціями та ГО подадуть до Мінагрополітики пропозиції щодо реформування дорадництва.

Цьогоріч за програмою фінансової підтримки фермерських господарств у бюджеті передбачено 5 млн грн на часткову компенсацію витрат сільськогосподарським дорадчим службам, пов’язаних із наданням різних дорадчих послуг.

Landlord раніше повідомляв про те, що у 2019 році українським фермерам нараховано 81,4 млн грн компенсацій.

Поділися

Технології        30 липня 2019 15:33

General Electric збудує в Запорізькій області ВЕС на 98 МВт

Американська General Electric і люксембурзька LongWing Energy залучили кредит OIPC у сумі $150 млн на будівництво першої черги Запорізької ВЕС потужністю 98 МВт. Нову вітрову електростанцію запустять у дію у 2020 році.

Про це повідомляє InVenture.

Новий комплекс ВЕС планують розташувати у Приазовському та Мелітопольському районах Запорізької області – на території Дивненської, Добровської, Дунаєвської, Гірсовської, Надеждинської і Мордвинівської міських рад.

На Запорізькій ВЕС передбачається встановити 27 турбін від GE Renewable Energy висотою 110 м. Вони вироблятимуть до 330 МВт·год і забезпечуватимуть близько 170 тис. домогосподарств.

Читайте: 3 тонни горіха з 1 га без зайвих зусиль: Андрій Ярмак розповів про вражаюче відкриття горіхівників США ВІДЕО

Кредит на реалізацію проекту надає американська урядова фінансова установа «Корпорація закордонних приватних інвестицій» (OIPC).

Запорізька ВЕС стане найбільшим «вітряним» проектом з міжнародними інвестиціями, оскільки надалі її планують розширити до 500 МВт, що дозволить забезпечувати електроенергією 780 тис. домогосподарств.

За розрахунками 2017 року, загальна вартість проекту становить $560 млн. Впровадження виробництва електроенергії з відновних джерел сприяє скороченню викидів СО2, що є значним кроком до запобігання змінам клімату.

Landlord раніше повідомляв про те, що на Херсонщині запустили перші дві черги вітрової станції потужністю 14,4 МВт.

Поділися

Аналітика        28 липня 2019 13:25

Авокадо і горіхова паста замість м’яса: сучасний підхід у харчуванні дітей – ФАО

Сьогодні у світі близько 380 млн дітей мають надлишкову масу тіла. ФАО класифікує цю проблему як не менш важливу, ніж голод, – питання здорового харчування і якості продуктів постають усе гостріше. Які саме продукти мають входити до раціону дитини і як діти можуть змінити власні звички в їжі?

Про це повідомляє на своєму сайті ФАО.

За даними, наведеними в доповіді ФАО, у світі 40 млн дітей віком до 5 років та 338 млн дітей шкільного віку мають надлишкову масу тіла. Подолати проблему ожиріння та надлишкової маси тіла можна тільки шляхом впровадження здорового харчування.

Читайте: Pepsi, Danone і Nestle планують продавати воду в перероблюваних пластикових пляшках із тирси

ФАО визначає основні продовольчі групи, які входять у здорову дієту:

  1. Фрукти й овочі дають нам вітаміни, мінеральні речовини, клітковину і натуральний цукор. Потрібно щодня їсти якомога більше сезонних фруктів і овочів.
  2. Зернові продукти – це все, що зроблено з пшениці, рису, вівса, кукурудзи, ячменю та інших злаків. Їх називають основними продуктами харчування, оскільки їх вживають щодня. Вони містять вуглеводи, які є основним джерелом енергії.
  3. Коренеплоди та плантани – картопля, ямс, солодка картопля, маніок і таро. Вони теж є джерелом вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин. Плантани (схожі на банани, але не такі солодкі) – ще один важливий основний продукт харчування в багатьох країнах.
  4. Зернобобові й горіхи – найважливіше джерело білка. У них багато клітковини, мало жирів і є інші основні мінеральні речовини та вітаміни.
  5. Молочні продукти – з молока коров’ячого, козячого, овечого, буйволиного, верблюдів, яків, коней і навіть лосів. У них багато кальцію, білка і жиру.
  6. Молоко, риба і яйця містять залізо та білки, які дозволяють організму набиратися сил, а ранам на тілі – швидше гоїтися.
  7. Жири та олії допомагають організму залишатися здоровим, але тільки якщо це правильні жири. Слід вживати олію, горіхову пасту й авокадо замість жирів у м’ясі, вершковому маслі, вершках або пальмовій олії та уникати смаженої їжі й продуктів, у яких багато жирів.

Здоровий спосіб життя – це не тільки те, що ти їси: потрібно також пити багато води і частіше займатися фізичними вправами.

Ось кілька корисних порад для дітей, як почати змінювати власні звички в їжі:

  • Йди правилом: третина тарілки – овочі. Нехай твоя тарілка під час їжі буде на одну третину заповнена овочами, або ж спробуй раз на тиждень їсти тільки вегетаріанське. Не забувай їсти свіжі фрукти та овочі, особливо вирощені по сусідству й органічним способом.
  • Допомагай на кухні – дивись і вчись у батьків правильно готувати їжу, запропонуй допомогти на кухні, якщо бачиш, що вони втомилися. В інтернеті можна знайти масу простих і швидких рецептів для приготування поживних страв.
  • Ходи на місцеві ринки і попроси батьків купувати місцеві та сезонні фрукти й овочі, а замість консервованих продуктів обирати свіжі.
  • Вияви активність у школі. Якщо у вас у школі є їдальня або торгові автомати, з’ясуй, які продукти в них пропонують і чи достатньо там фруктів і овочів. А якщо немає, поговори з учителями про зміну вибору продуктів.
  • Будь прискіпливим покупцем – уважно прочитай перелік інгредієнтів на етикетці й перевір, чи не містить їжа занадто багато солі, цукру або жиру. Звертати увагу треба на харчову цінність продуктів, а не на їх зовнішній вигляд або класну упаковку. І стеж за такими словами, як «нульовий», «низький вміст», «легкий». Ними часто користуються, щоб переконати, що продукт нібито корисніший за інші, але це не завжди так! Не давай упаковці обдурити себе!

Landlord раніше повідомляв про 6 способів навчити дітей цінувати їжу й поважати фермерів, які її виробляють.

Поділися
Показати ще