Новини / Кейси     15 липня 2019 20:55

Лаванда, спаржа, шафран: як завдяки нішевим культурам фермери побудували «маленьку Голландію» на Херсонщині

Агро – це не просто робота, це творчість, мистецтво! Відому істину доводить своєю діяльністю унікальне господарство «Шафран Любимівський», яке поєднало на херсонській землі красиве і корисне. Фермери вирощують оригінальні культури, отримують прибуток і розвивають свою місцевість.

Про це повідомляє АгроЮг.

Фермери Олег Демченко та Віталій Шакало розпочинали свій агробізнес у селі Любимівка із вирощування стандартних для Херсонщини культур – цибулі, помідорів, полуниці тощо, але з реалізацією продукції постійно виникали проблеми.

І тоді підприємці вирішили шукати альтернативні шляхи для розвитку господарства. Першою експериментальною культурою став шафран.

Шафран

Стартував цей бізнес на 5 сотках, із них половина – в теплицях, половина – на відкритому ґрунті. Перші партії посадкового матеріалу закупили в Нідерландах, а далі розробили свою технологію для розмножування шафрану і за 2 роки змогли засадити власними цибулинами площу близько 1 га.

Читайте: Оригінальне землеробство: на Херсонщині збирають урожай шафрану

Херсонці налагодили співробітництво з Національним фармацевтичним університетом (НФаУ) у Харкові, вчені якого зробили витяжку з любимівського шафрану. Було виявлено, що вона допомагає в лікуванні раку молочної залози та раку шкіри. Зараз тривають дослідження в Литовському інституті раку, з яким співпрацює НФаУ.

Аспарагус

Наступною альтернативною культурою стала спаржа (аспарагус), яку в Україні вважають високорентабельною.

Лаванда, спаржа, шафран: як завдяки нішевим культурам фермери побудували «маленьку Голландію» на Херсонщині

Олега Демченка та Віталія Шакала спаржа привабила тим, що це багаторічна рослина, і вона не потребує внесення великої кількості хімічних препаратів. Тому сьогодні у вирощуванні спаржі любимівські фермери вже повністю перейшли на органічне виробництво.

«Якщо вирощувати овочі без хімії, їх собівартість збільшується в 10 разів. Поки що наше населення не в змозі купувати органічно чисті продукти. А шафран і спаржа – це як раз ці дві культури, в яких внесення різних хімікатів мінімальне», – розповідає Олег Демченко.

Сьогодні аспарагус у господарстві посаджено на площі 1 га, але рослин висаджено як на 0,7 га. Фермери стверджують, що врожайність у них на 50–60% вища, ніж у сусідньому господарстві, – через те, що вони у свою справу вкладають душу, і рослини це відчувають.

Лаванда, спаржа, шафран: як завдяки нішевим культурам фермери побудували «маленьку Голландію» на Херсонщині

Квіти

Далі виникла ідея вирощувати тюльпани. У цій справі любимівці більше керувалися голосом серця, ніж розрахунками.

Цибулини тюльпанів придбали випадково-побіжно – коли приїхали купувати у голландців посадковий матеріал для шафрану. Фермери побачили, що один із клієнтів забракував частину цибулин тюльпанів, і умовили продавців подарувати їм цей неякісний посадковий матеріал.

Погана якість цибулин не завадила любимівським господарям виростити красу на своєму полі. І коли фермери опублікували фото своїх тюльпанів на сторінці у Фейсбук, то це стало несподіваним маркетинговим ходом для їхнього бізнесу.

«Буквально за одну ніч ми отримали більше 680 перепостів, і за тиждень близько 4 тисяч людей виявили бажання потрапити до нас на ділянку», – розповів Віталій Шакало.

Люди, які приходили помилуватися квітами, самі запропонували оплачувати відвідання ферми для того, щоб «Маленька Голландія на Херсонщині» мала ресурс для розвитку. Так і виник туристичний куточок у селі Любимівка.

«У результаті, в минулому році у нас тюльпани дуже гарно зацвіли, прийшло дуже багато людей. Офіційно у нас купили квитки близько 12 тисяч людей», – поділився Олег Демченко.

Мешканці місцевої громади відвідують ферму безкоштовно, тож загалом на полі побувало близько 30 тисяч відвідувачів. Приїздили люди з різних куточків України.

Велика зацікавленість відвідувачів спонукала фермерів до зростання в цьому напрямку. Тож у 2019 році площі під квітами збільшили до 2 га (порівняно з 35 сотих минулого року). Крім тюльпанів, на цих двох гектарах господарі посадили нарциси різних сортів та алліум. А ще висадили лілії (на 0,3 га), шавлію лікарську (на 0,25 га) та лаванду (на 0,25 га).

Лаванда, спаржа, шафран: як завдяки нішевим культурам фермери побудували «маленьку Голландію» на Херсонщині

Лаванда, спаржа, шафран: як завдяки нішевим культурам фермери побудували «маленьку Голландію» на Херсонщині

«Маленькою Голландією» нас уже назвали, а за допомогою лаванди можуть також назвати і «Маленькою Францією» або ж куточком Провансу на Херсонщині», – мріє Олег Демченко.

Лаванда, спаржа, шафран: як завдяки нішевим культурам фермери побудували «маленьку Голландію» на Херсонщині

Господарі планують побудувати оранжереї для квітів, куди відвідувачі зможуть приходити навіть взимку.

Лаванда, спаржа, шафран: як завдяки нішевим культурам фермери побудували «маленьку Голландію» на Херсонщині

Landlord раніше повідомляв про те, що Олег Демченко планує  виростити тюльпани на чотирьох гектарах землі  і таким чином потрапити до Книги рекордів України.

Фото на заставці: Олег Демченко та Віталій Шакало (усі фото АгроЮг)

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також