Новини / Рослинництво     26 лютого 2019 16:57

Яка ціна на пшеницю врожаю-2019: стартує форвардна програма закупівлі зерна

Аграрний фонд розпочинає весняну кампанію форвардної програми закупівлі зерна врожаю 2019 р., у межах якої в аграріїв планується закупити 710 тис. т зернових. У результаті українські фермери зможуть отримати фінансування на загальну суму 2,5 млрд грн.

Про це повідомляє прес-служба ПАТ «Аграрний фонд».

Форвардний договір з аграріями укладається за умови підписання договорів на поставку мінеральних добрив. Особливістю цьогорічної кампанії є те, що тепер агровиробник може не лише придбати міндобрива в Аграрному фонді, а й «обміняти за вигідними цінами на сільгосппродукцію».

Читайте: Сила аграрної розписки: як півтисячі фермерів в Україні знайшли гроші на посівну

Які культури закуповуватимуть?

  • Пшениці – 500 тис. т
  • Кукурудзи – 100 тис. т
  • Ячменю – 50 тис. т
  • Жита – 30 тис. т
  • Гречки – 10 тис. т
  • Вівса – 10 тис. т
  • Гороху жовтого – 10 тис. т

За якими цінами?

  • Пшениця 2 класу – 5800 грн/т
  • Пшениця 3 класу – 5600 грн/т
  • Жито 2 та 3 класів – 4000 грн/т
  • Гречка 2 та 3 класу – 7000 грн/т
  • Ячмінь 3 класу – 5200 грн/т
  • Овес 2 та 3 класу – 4200 грн/т
  • Горох жовтий 1–3 класів – 6200 грн/т
  • Кукурудза 3 класу – 4150 грн/т

Вимоги до обсягу мінімальної партії

  • Пшениці – 100 т
  • Кукурудзи – 100 т
  • Ячменю – 50 т
  • Жита – 50 т
  • Вівса – 50 тонн, гречки – 30 т
  • Гороху жовтого – 30 т

Розмір авансового платежу

  • Не перевищує 65%

Відсоткова ставка за користування коштами попередньої оплати

  • Без урахування курсових коливань – 23–25%
  • З урахуванням курсових коливань – 15%

Landlord раніше повідомляв про те, що ДПЗКУ розпочала реалізацію програми закупівель зерна майбутнього врожаю, в рамках якої планує закупити у агровиробників близько  360 тис. т пшениці, кукурудзи та ячменю.

Рослинництво        13 серпня 2019 14:47

Прогноз урожаю кукурудзи в Україні підвищено до ​​нового рекорду – 36,5 млн т

Експерти USDA підвищили прогноз світового виробництва кукурудзи у 2019–2020 маркетинговому році за рахунок очікуваного зростання валового збору цієї зернової культури в Україні.

Про це повідомляє АПК-Информ.

За оновленими даними аналітиків USDA, у 2019–2020 МР глобальне виробництво кукурудзи може зрости до 1,108 млрд т (порівняно з 1,105 млрд т за попередньою оцінкою).

Цей показник збільшено за рахунок підвищення прогнозу щодо урожаю кукурудзи в Україні – до 36,5 млн т проти 34 млн т за липневою оцінкою. Таким чином, в Україні очікується новий рекорд з виробництва кукурудзи.

Читайте: Зелений бізнес: успішна модель заробітку на рослинах

Також підвищувальні коригування валового збору зернової здійснено для ЄС – до 64,8 млн т і США – до 353,1 мл. т. Зменшено прогноз з виробництва кукурудзи у 2019–2020 МР для Росії – до 13 млн т та Індонезії – до 12,7 млн т.

Прогноз світового експорту кукурудзи на 2019–2020 МР також дещо підвищено (до 172,2 млн т проти 171,2 млн т). Для України показник експорту кукурудзи прогнозують на рівні 30 млн т.

Як повідомляв Landlord, у 2018 році отримано найбільші в історії незалежної України обсяги валового збору кукурудзи – 35,8 млн т при врожайності 78,4 ц/га.

Поділися

Рослинництво        09 серпня 2019 17:13

Сумна картина росту кукурудзи в США – Карен Браун

Минулого року на початок серпня кукурудза в США вже була з качанами, а зараз лише підростає, бо поля засіяні із запізненням.

Відомий американський оглядач агроринку Карен Браун на своїй сторінці у  Twitter показала, як виглядають кукурудзяні поля в Америці сьогодні і як вони виглядали у цей же період у 2018 році.

«#Corn пройшов довгий шлях з 3 тижнів тому, але дуже відстає від того, як це поле виглядало роком раніше», – написала Карен Браун.

Читайте: Чого чекають від кукурудзи американські фермери – моніторинг полів від Карен Браун

Як раніше повідомляв Landlord, через несприятливі погодні умови у США фермери лише в червні на великих територіях посіяли сою та кукурудзу. Багато площ довелося пересівати через повінь.

Поділися

Рослинництво        08 серпня 2019 19:25

На Вінниччині розводять фіолетову кукурудзу ВІДЕО

Дивовижну фіолетову кукурудзу «Бордо» презентував нещодавно вінницький селекціонер Михайло Нагорняк. Це дослідні зразки. Продавати фіолетову кукурудзу можна буде через три роки.

Про презентацію під час першого фестивалю солодкої кукурудзи VinСornFest у Вінниці пише Seeds .

Фіолетову кукурудзу показав на селекційній ділянці керівник компанії «Мнагор» Михайло Нагорняк.

Новий сорт має робочу назву «Бордо». Поки що він росте на дослідній ділянці. У господарстві селекціонували й ранню, й середню, й пізню кукурудзу фіолетового кольору. Загалом же тут, за словами Михайла Нагорняка, посіяно майже 20 різних сортів.

«Продавати фіолетову кукурудзу можна буде тільки через 3 роки. Зазвичай гібрид реєструється саме 3 роки. Зараз вона тільки на стадії реєстрації, апробації, отримання дозволів. Ми її подали до Держреєстру, і поки що не маємо права продавати», – розповів селекціонер з Вінниці.

Читайте: У торговельній війні США та Китаю вже виграла українська кукурудза

Загалом же підприємство «Мнагор» за 10 років діяльності зареєструвало 7 сортів кукурулзі власної селекції. Серед них і біла супер-солодка кукурудза «Білий кролик».

Як повідомляв раніше Landlord, раніше був виведений помаранчевий сорт кукурудзи.

Поділися

Технології        08 серпня 2019 12:20

Горілка з чорнобильської пшениці: у Британії презентували унікальний алкоголь ФОТО

Команда науковців з Великої Британії та України виготовила експериментальний радіоактивно безпечний алкоголь з Чорнобильської води та пшениці. Пшеницю планують вирощувати в зоні відселення і переконані – це безпечно.

Про унікальну горілку з-під Чорнобиля повідомило Державне агентство України з управління зоною відчуження ДАЗВ) на своїй сторінці у Facebook.

Горілка «АТОМІК» виготовлена з використанням традиційної методики «homemade» – тобто, фактично, це якісний самогон. Для виготовлення експериментальної партії брали воду з Чорнобильських свердловин. Дистильований алкоголь розводили з мінеральною водою із глибокого водоносного шару в місті Чорнобиль, який має схожий хімічний склад з ґрунтовими водами регіону Шампань у Франції. У цій воді не виявили радіоактивного забруднення. Горілку вже презентували в Британії.

Насправді – це частина 3-річного дослідницького проекту науковців, які вивчали міграцію радіонуклідів із ґрунтів зони відчуження до сільськогосподарських культур, вирощених на цій території. В експериментальних зразках зерна, вирощених у Чорнобильській зоні, знайшли незначне перевищення концентрацій стронцію. Але у процесі виготовлення алкоголю кількість «домішок» у зерні зазвичай зменшується, і в готова горілка виявилася цілком безпечною – це підтвердили серйозні дослідження кількох лабораторій.

«В чергове британські вчені вразили світ унікальним досягненням і довели, що «неможливе стає можливим». На цей раз у тісній співпраці з українськими науковцями вони продемонстрували, що у чорнобильській зоні можна створити чистий радіаційно безпечний продукт із традиційним смаком. Отже, чорнобильська горілка – це більше не один із міфів, а реальність», – розповів голова ДАЗВ Віталій Петрук.

Професор Джим Сміт з Університету Портсмута у Британії описав«ATOMIК» як, можливо, найважливішу пляшку алкоголю у світі.

Дослідники хочуть налагодити виробництво крафтової горілки із зерна, вирощеного у зоні обов’язкового (безумовного) відселення. При цьому повертатимуть 75% прибутку громаді регіонів, постраждалих від аварії на ЧАЕС. Зерно вирощуватимуть не в промислових масштабах, а лише для «АТОМІК».

«Ми прагнемо зробити високоцінний продукт для підтримки економічного розвитку цих територій», – зазначає професор Сміт.

Науковці переконані, що сьогодні багато відселених територій вже можна використовувати для безпечного вирощування сільгосп культур, якщо робити це під радіоекологічним контролем.

Читайте: Пережила голодомор та катастрофу: 78-річна жінка господарює у селі під Чорнобилем

Зараз створюється соціальне підприємство «Чорнобильська алкогольна компанія», яка в майбутньому вироблятиме та продаватиме високоякісну крафтову горілку «АТОМІК». Для старту виробництва потрібно вирішити ряд юридичних питань, після чого науковці сподіваються розпочати невелике експериментальне виробництво «АТОМІК».

Як повідомляв раніше Landlord, українська горілка виходить на ринок Німеччини.

Поділися

Трейдинг        07 серпня 2019 16:38

Україна збільшила експорт зернових на 40%: які країни купують найбільше

Рекордний минулорічний урожай дозволив значно збільшити експорт українських зернових у порівнянні з 2018 роком.

За перше піврічча 2019 року Україна експортувала 26.2 млн тонн, що на на 40% більше, ніж за аналогічний період минулого року. З них: 5.1 млн тонн пшениці, 20.6 млн тонн кукурудзи та 0,4 млн тонн ячменю. Про це розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», Микола Пугачов.

Таке зростання пов’язане з найбільшим в історії України урожаєм минулого року.

Читайте: Новий історичний рекорд: українські аграрії експортували за рік 49,7 млн т зерна

Загальний прибуток склав понад 4,5 млрд дол. США. Основними покупцями є країни Африки, Азії та Європи. Найбільшим імпортером залишився Єгипет (15% від загального експорту). За ним іде Китай (11%), Нідерланди (8,5%), Туреччина (8,4%), Іспанія (8,1%), Італія (4,2%), Ізраїль (3,8%), Німеччина (3,5%) та Туніс (3,4%).

Як повідомляв раніше Landlord, наразі експорт зернових у поточному маркетинговому році 2019-2020, що розпочався з липня, перетнув позначку 4 млн тонн

Поділися
Показати ще