Новини / Рослинництво     08 жовтня 2019 10:53

Як вигідно продати цибулю: експерти дають поради зі зберігання

Що чекає на виробників цибулі в сезоні 2019–2020, чи можливе повторення минулорічного ажіотажу на цю продукцію, як зробити бізнес більш прогнозованим та як зберегти урожай? Такі питання сьогодні дуже хвилюють фермерів, тож експерти діляться своїми прогнозами з цього приводу.

Про це повідомляє Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва.

Минулого року ціна на цибулю піднімалася до 25 грн/кг. У нинішньому сезоні більшість виробників (із опитаних 143 респондентів) вважають, що роздрібна вартість цибулі взимку становитиме 6–10 грн/кг.

Чинники впливу на сьогоднішню ціну

Очікувана врожайність цибулі цього сезону в українських господарствах – 17,9 т/га (при середній врожайності в Україні 17 т/га).

Читайте: ТОП-100 найбагатших людей України: в рейтингу 31 лендлорд

Урожайність у Нідерландах – країні, яка формує «цибулеві тренди» у світі, зросла щонайменше на 9% порівняно із середніми показниками за останні 5 років. Тож, попри збільшення попиту на цибулю з боку країн Африки та Азії, ціни на цю продукцію знижуються.

Чинники, що можуть збільшити ціну на цибулю

Аналітик компанії «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Олександр Хорєв впевнений, що ціна на цибулю зросте за таких умов:

  • якщо буде системний підхід до реалізації (продукція має продаватися протягом усього сезону);
  • якщо звести до мінімуму пропозицію цибулі низької якості;
  • якщо налагодити експорт та постійний пошук нових ринків збуту;
  • якщо для некондиційної продукції налагодити процес доробки та переробки.

Вимоги до цибулі, яка йде на експорт:

  • щільне прилягання луски, жодних пошкоджень, цибуля не має бути рихлою;
  • відсутність Aspergillus між лусками цибулі;
  • точне калібрування, зашита і брендована сітка, продукція тільки на палетах;
  • холодний ланцюжок поставки та сертифікат GLOBAL G.A.P.

«Виграє той, хто зможе дотримати цибулю до квітня», – такий прогноз озвучив спеціаліст із зберігання овочів Павло Булгаков.

Поради експерта зі зберігання цибулі:

  • Чим більше сухих речовин, тим довше цибулю можна зберігати при нижчих температурах.
  • Важливо дотримуватися строків збирання різних видів цибулі.
  • Чим довше біла цибуля перестоїть у полі, тим більше зеленіє цибулина. Білу цибулю збирають, коли лягло 60% листя.
  • Цибулини досушують у сховищі, не обов’язково чекати, поки повністю висохне шийка.
  • Два тижні після збору врожаю триває лікувальний період – щоб зелені шийки висихали, а цибулини формували покривні луски.
  • Охолоджують продукцію поступово по 0,5–2 °С. Вологість підтримують на рівні 60–80%, залежно від якості продукції.

Landlord раніше повідомляв про те, чому злетіли ціни на цибулю навесні 2019 року і хто на цьому заробив.

Читайте також

Матеріали по темі