Новини / Рослинництво     09 грудня 2022 15:15

Грибарня на Львівщині вирощує печериці-гіганти


Грибарня “Боровик” на Львівщині займається виробництвом грибів вже понад двадцять років. Тут вирощують 120 т продукції на місяць і, навіть, експортують за кордон.

Про це йдеться у пості мандрівника та блогера Андрія Риштуна в Facebook.

Грибарня “Боровик” має всі необхідні сертифікати про якість та екологічність. Тому її представники не бояться проводити екскурсії та показувати все туристам.

Варто зазначити, що з одного посіву печериці родять аж три рази. Перший урожай завжди найкращий: гриб великий, твердий та з товстою ніжкою. Друга хвиля гірша. Відповідно, третій урожай має найгіршу якість.

Стеж за новинами у зручному форматі: Підписуйся на наш Twitter 

Для вирощування грибів використовують торф, солому і міцелій – пророщені зерна пшениці. Це все вантажиться в камеру і акуратно розкладається по поличках. Через деякий, час при дотриманні за правильної температури та вологості, з’являються печериці. Між дрібним та дорослим грибом проходить менш як 24 години. Якщо захотіти, то печериця може вирости аж до двох кілограм.

“Гриби збирають вручну: акуратно викручують разом з коренем. Залишати його в землі немає сенсу, гриби розмножуються спорами. Поки збирають великі печериці – виростають маленькі. І так по колу три рази”, – пише автор посту.

Відпрацьовану торфо-суміш продають фермерам на добриво, а камеру ретельно миють. І це ще одна перевага крафтової грибарні над масовим виробництвом. На заводах для миття камер використовують формальдегіди. А на “Боровику” – лише гарячу воду без додавання будь-якої хімії.

Що стосується хробаків, то, попри поширену думку, вони в грибах беруться не з ґрунту. Їх заносять мухи у вигляді личинок. Де немає мух, там немає і хробаків.

Читайте також: Як вирощують шиїтаке: досвід закарпатської грибоферми.

Новини за темою:  Без хімії: органічні методи підживлення та захисту рослин

На “Боровику” є обладнання для маринування та сушіння грибів, тож надлишок не пропадає.

“Між моментом коли гриб зірвали, та коли він попав у банку проходить менше кількох годин. Тому їх крафтові закрутки є значно смачніші та красивіші, ніж у великих виробників. І корисніші. На “Боровику” в принципі не використовують консервант Е211 – “бензонат натрію”, лише натуральні інгредієнти”, – зазначає Андрій Риштун.

Нагадаємо, з 2017 року в Україні закрилося понад 40 грибних ферм. Ця проблема пов’язана з перенасиченням ринку грибів, тому що виробництво зростає, а ціни падають.

Landlord раніше повідомляв про те, що в Умані відкрили виробництво субстрату для культивування грибів.

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також