Новини / Садівництво     21 червня 2024 15:15

Сезон абрикосів в Україні розпочався раніше, ніж зазвичай: по чому солодкі фрукти на ринках


Перші партії абрикоса з місцевих господарств з’явилися поточного тижня на українському ринку.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

Зазначається, що більшість виробників повідомляють про зниження врожайності абрикоса через весняні заморозки. Нагадаємо, що раннє настання теплої та сонячної погоди цієї весни призвело до того, що фруктові сади на півдні України зацвіли в середньому на 2 тижні раніше за встановлені терміни. Тож заморозки в травні стали згубними для врожаю кісточкових.

За словами самих аграріїв, сприятливі погодні умови дали їм змогу нинішнього року вийти на ринок у середньому на тиждень раніше, ніж торік. Однак уже зараз вони висловлюють занепокоєння з приводу нового сезону. Абрикос поки пропонується до продажу невеликими партіями по 35-50 грн/кг ($0,86-1,23/кг), що в середньому на 32% дешевше, ніж роком раніше.

Нагадаємо, ФГ “Роси Буковини” (Чернівецька обл.) має намір взяти участь у грантовій програмі “Своя теплиця” для вирощування черешні та абрикосів у закритому ґрунті.

Носівська селекційно-дослідна станція (Чернігівська обл.) на дослідній ділянці вирощує абрикоси, їх гібриди, персики, нектарини, аличу та сливи, яблука.

Вчені-селекціонери науково-дослідного інституту садівництва, виноградарства і виноробства при Міністерстві сільського господарства Узбекистану представили нові сорти нектарина під назвами “Хосіят” та “Іфора”.

Компанія Plant & Food Research Ltd (PFR) із Нової Зеландії розробила лінійку сортів абрикоса.

Виробники цієї кісточкової культури потребують нових сортів, що добре переносять умови ранньої весни, мають стабільну врожайність, гарні смакові якості, текстуру та лежкість плодів.

Анатолій Лаба, селекціонер, член Асоціації селекціонерів, помологів та садівників вирощує в селі Пільний Олексинець Хмельницької області гібриди кісточкових, у тому числі й чорну абрикосу.

Новини за темою:  Пізньовесняна обрізка дерев: коли ще не пізно, і як зробити правильно

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також