Секрет смаку полягає в особливому харчуванні, а також – в тому, що птахів каструють у ранньому віці.
Про фермера Ігоря Філіпенка, який проводить такі операції птахам та налагодив постачання м’яса каплунів у ресторани, пишуть Новини Закарпаття.
Ігор Філіпенко займається каплунами кілька років. До цього працював ветеринарним лікарем на птахофабриці, довго жив у Криму. На Франківщину переїхав після анексії в 2014-му році, отримав співфінансування для свого проєкту.
Читайте: Півень Моріс виграв суд. 150 тисяч французів підписали петицію на його підтримку
Фермер розповідає, що загальний бюджет становив 285 тис. грн. Оптимальна кількість птахів в господарстві – 2 тисячі, у Франції зазвичай тримають в одного господаря не більше 500 голів.
Догляд за каплунами – традиційний, але харчування все-таки потребує особливого підходу, бо від нього залежатиме великою мірою смак і ніжність м’яса.
“Цей бізнес важко повторити, бо немає спеціалістів. Потрібен навик по оперуванню птахів, якого ніхто не вчить. Півнів каструю у 8 тижнів, коли птаха ще не товар і вже не курча. В момент операції, якщо рука не набита, втрачаєш до 60% поголів’я. За шість років добився, що відхід птиці становить 3%. У Французів — 20%. Другий момент — відгодівля птиці без хімії. Вони 150 днів мають відгуляти, аби досягти певної ваги. По суті, за рік отримую одну партію птиці”, — розповів про особливості догляду Ігор Філіпенко.
За його словами, попит на каплунів дуже високий, тому не варто боятися конкуренції. Ресторани купують каплунів за ціною 170 гривень за кілограм цілої тушки. Рентабельність ферми з вирощування каплунів в Україні від 25% до 40%.
Landlord раніше повідомляв про те, що Японія відкрила Україні ринок курятини.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!