Фермер вирощує томати на дощовій воді

У штаті Іллінойс цілорічно вирощують томати на краплинному зрошенні. Урожай отримують на 15 акрах ферми MightyVine, економлячи 90% води. Помідори не поступаються смаком сезонним овочам.
Тут встановлена система гідропоніки. Рослини не потребують грунту, для поливу використовується дощова вода.
Засновник ферми Гері Лазарскі інвестував в теплицю $11 млн. Зараз підприємство щотижня вирощує 54,5 тонни овочів.
Зазвичай томати в теплицях зривають напівзеленими, вони не мають вираженого смаку. На гідропоніці урожай повністю дозріває. Томати вважають преміальними.
«Правильні» томати обходяться недешево, – каже Гері Лазарскі. – Тим паче, не обійтись без ручної праці. Немає такого робота, який би обрізав листя і розумів, коли це робити».
Томати у фермера закупляють ресторани та супермаркети по $3-4 за фунт.
Гідпопоніку активно застосовують вертикальні ферми, які вирощують продукцію в мегаполісах. В Англії на такій системі отримують 2 000 головок салату щомісяця – втричі швидше, ніж у звичайних умовах.
Під час семінару «Україна-Ізраїль: інновації й технології в агробізнесі», що відбувся у Києві, компанія TAP консультувала українських аграріїв, як вирощувати свіжі трави на гідропоніці.