Covid-19 спричинив стагнацію світового споживання зернових, але, як прогнозує FAO (Food and Agriculture Organization, продовольча і сільськогосподарська організація ООН) у новому звіті, у новому 2020/2021 маркетинговому році ситуація стабілізується.
Так, очікується, що у порівнянні із поточним сезоном, у 2020/2021 МР глобальні обсяги споживання зернових збільшаться на 1,6% або на 43 млн тон і сягнуть 2732 млн тон. Цей рівень стане новим рекордним показником.
У FAO кажуть, що основний приріст дадуть корми для тварин. Але й обсяги використання у харчових цілях та на переробку теж зростатимуть.
Читайте: Держаудитслужба шукає мишей, що з’їли 2700 вагонів зерна
При цьому споживання кукурудзи, як очікується, збільшиться на цілих 3% і досягне 1169 млн тон. В ООН впевнені, що культура знов користуватиметься попитом у виробників етанолу. Нагадаємо, що під час COVID-19 лунали прогнози, що його виробництво може впасти до рівня 2013 р. Але в FAO, як ми бачимо, налаштовані більш реалістично. На кормові цілі, за даними експертів, кукурудза активно піде у Китаї.
Споживання рису у світі на душу населення, як очікується, теж збільшиться – на 0,6% у порівнянні із «апетитами» 2019/2020 МР.
А от що стосується глобального споживання пшениці, то воно знизиться на 0,4% і складе близько 754 млн тон. Серед основних факторів стагнації – зниження попиту із боку тваринників, які, скоріш за все, цікавитимуться дешевою кукурудзою.
Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про падіння цін на продовольство на світових ринках.