Українські фермери все частіше починають займатися переробкою молока у власних невеликих господарствах. Для того, аби організувати приватну сироварню, достатньо одноразово виробляти 100 л молока. Його переробляють на моцарелу, козиний сир манчего, «блакитні» й швейцарські сири.
«Усі ці сири – це не той продукт, який можна робити тоннами, – каже комерційний директор ізраїльської компанії ABL Technologies LTD Белла Шварц. Компанія виробляє обладнання з переробки молока і контролю його якості. – Тож ми розраховуємо на співпрацю з дрібними українськими фермерами».
Презентацію обладнання компанія провела на семінарі «Україна-Ізраїль: інновації й технології в агробізнесі», що відбувся у Києві. Захід організував проект LANDLORD спільно з Інститутом експорту Ізраїлю.
Усього в ньому взяли участь дев’ять провідних компаній Ізраїлю, котрі мають свої напрацювання у сфері агротехнологій. На захід було запрошено понад 80 представників українських аграрний компаній і холдингів, а також окремих дрібних фермерів.
Обладнання з переробки молока компанії працює на підприємствах у Чернівцях, Полтаві, а також Полтавській області в селі Сенча. На ньому виробляють не лише традиційні сир, сметану і ряжанку, а також моцарелу й морозиво.
«Обладнання для молока утричі дорожче, аніж для виробництва твердого сиру, – каже Белла Шварц. – Якщо хто має 500 літрів молока і хоче виготовляти твердий сир, йому це обійдеться в 30-40 тисяч доларів. Обладнання для виробництва питного молока коштує 100-120 тисяч доларів. В Ізраїлі надають позику на купівлю обладнання».
Молоко, виготовлене на обладнанні ABL Technologies LTD, має подовжений термін зберігання за рахунок низькотемпературної пастеризації. Воно якісне і має строк зберігання до двох тижнів. Вартість молока на ізраїльському обладнанні на 20-30% вища.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!