Середня ціна органічного цукру за 2014 рік склала 164,69 гривні за кілограм. Коли за 9 місяців 2017 року вартість цього продукту коливалась в межах 103,65 гривні за кілограм. Трохи збільшились ціни, за вказаний період, лише у 2016 році, як раз коли зросла купівельна спроможність населення, тоді вартість органічного цукру стрибнула майже на 10 у порівнянні з 2015 роком. Такі дані оприлюднили у компанії Рro-consulting з посиланням на Державну фіскальну службу України.
За інформацією компанії, саме посилення конкуренції за чотири роки на ринку органічного цукру зробила ціну на органічний цукор нижчою.
«З початком кризи в 2014 році продавці органічного цукру випробували на собі вплив тих же негативних факторів, що і учасники інших ринків. Воно проявилося в рості логістичних витрат, подорожчання палива, зниження купівельної спроможності населення. Збільшення попиту на продукцію «органік» почалося тільки в 2016 році з відновленням вітчизняної економіки і підвищенням доходів населення. Посилення конкуренції на даному ринку призвело до зниження середньої ціни на імпортований органічний цукор. У порівнянні з 2014 роком, до вересня 2017 го вона впала на 37,1%», – повідомляють аналітики.
В майбутньому, на ринок органічного цукру в країні, будуть впливати добробут цільової групи споживачів та загальна економічна ситуація в державі.
«Основними ризиками для цього ринку є: зниження доходів цільових груп споживачів, посилення конкуренції між учасниками ринку, збільшення фіскального навантаження на імпортерів і виробників органіки, зростання цін та сировину, енергоресурси і послуги для підприємств, які виробляють органічний цукор, зменшення доступності фінансових ресурсів для учасників ринку через підвищення процентних ставок по кредитах, нестабільності валютного ринку та інфляційних процесів», – додали фахівці.
За прогнозами експертів, якщо країні вдасться уникнути цих ризиків, то слід очікувати збільшення інвестицій у виробництво органічного цукру та «органіки» в цілому, в середині країни.
«Від звичайних продуктів органічні відрізняються режимами вирощування і переробки. Перша вимога до них – незастосування хімічних препаратів. Органічні культури ростуть в екологічно чистих районах на природних добривах, боротьба з бур’янами ведеться вручну. Технології переробки такого врожаю в продукти харчування виключають використання ненатуральних добавок і барвників. Завдяки зазначеним обмеженням, органічні продукти максимально зберігають природні властивості і речовини, тому найбільш корисні для організму. Відповідно, і ціна на них вище, ніж на звичайні»,
Наразі споживачі органічної продукції в країні змушені задовольнятися переважно імпортною продукцією. Органічний цукор, представлений на нашому ринку, в основному зроблений з тростинного цукру, також присутні незначні обсяги кокосового і бурякового цукру.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!