Новини / Аналітика     14 жовтня 2022 13:21

До кінця року продуктовий кошик українців здорожчає на 10%


Лідерами подорожчання стануть яйця, овочі і фрукти, а також хліб.

Від початку року загальна вартість продуктового кошика зросла на 25%. До кінця року продукти зростуть в ціні ще на 7-10%.

Про це в коментарі УНН розповів економіст Олег Пендзин.

“Від початку цього року… вартість продовольчого кошика зросла на 25%. Немає наразі жодного продукту, який би був дешевшим у порівнянні із початком року. Але лідерами є овочі, які зросли майже удвічі. І коли йдеться про овочі, то в першу чергу це борщовий набір: цибуля, морква, буряк, капуста. Найменше підскочила в ціні картопля — на 10-12%. Так само і фрукти, вони також подорожчали майже вдвічі. У нас Херсонщина — овочева столиця України. Через те, що вона окупована і на внутрішній український ринок ці продукти не йдуть, їх почали імпортувати. Але зріс курс долара, а імпортер закладає валютний ризик”, — розповів Пендзин.

Щодо інших харчів, то за словами економіста хліб і хлібопродукти подорожчали щонайменше на 30%, молоко — 20%, цукор — 19%,
м‘ясо — приблизно на 20%; майже не змінилася в ціні лише гречка.

Пендзин прогнозує, що до кінця року ціни на продукти зростуть ще на 7-10%. Окрім яєць дорожчатимуть овочі і фрукти. Також збільшуватиметься вартість хлібобулочних виробів і круп, тому що ця категорія продовольства виготовлятиметься з нового врожаю, який є дорожчим. Щодо м’яса, то буде дорожчати курятина. Яловичину і свинину українці споживають менше, то помітного зростання цін на них не прогнозується.

Нагадаємо, серед товарів непродовольчої групи за 10 місяців найбільше в ціні додали паливні та мастильні матеріали.

Також цього сезону в Україні очікується дефіцит тепличної продукції.

Новини за темою:  «Укрзалізниця» запустила онлайн-підключення до електромереж для бізнесу і населення: як подати заявку

Водночас світові ціни на продовольство падають п’ятий місяць поспіль, але все ще майже на 8% вище, ніж рік тому.

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також